Infiniti QX60: Bezpečnosť a luxus na prvom mieste

Matej Mikula | 31.12.2015 06:00
Infiniti-QX60 2016 02 Foto:
Cieľom Infiniti QX60 je presadiť sa na americkom trhu.
Japonská značka Infiniti je stabilným hráčom na americkom trhu s luxusnými automobilmi. Po avizovanej modernizácii sedanu Q50 predstaví v roku 2016 aj vynovené SUV s označením QX60. Zákazníkov chce prilákať luxusom a množstvom bezpečnostných prvkov.

Prémiová odnož Nissanu patrí medzi najluxusnejšie ázijské značky. Jej hlavným trhom je Severná Amerika a tomu zodpovedajú aj parametre jej vozidiel. SUV s označením QX60 je kombináciou luxusného, priestranného a športového automobilu. Nová generácia prinesie okrem moderného dizajnu karosérie aj množstvo elektronických systémov a široké možnosti individualizácie.

Karoséria modelu QX60 si zachová športový ráz s mohutnou prednou kapotou doplnenou chrómovými detailmi. Dizajn svetlometov oživia okrem bi-xenónových predných svetiel aj LED diódy na denné svietenie a LED-diódové hmlové svetlá. Jednou z priorít karosérie sú aerodynamické vlastnosti, ktoré podčiarkuje koeficient aerodynamického odporu na úrovni 0,34. Na výber bude sedem farieb karosérie: tekutá platina, čierny obsidián, majestátna biela, grafitová sivá, nefritová zelená, haganová modrá a tmavomodrá nazvaná „Hermosa Blue“.

Luxusná jazda

Prémiovú značku možno spoznať na prvý pohľad. Dizajnové prvky a kvalitné materiály upútajú zákazníka okamžite. Najdôležitejšie však je, aby sa luxus prejavil aj na jazdných vlastnostiach. Presne týmto krédom sa riadia aj autá značky Infiniti. Model QX60 sa bude predávať v štyroch verziách. Základná verzia bude vybavená 3,5 litrovým benzínovým šesťvalcom s výkonom 265 k pri 6 400 ot./ min a krútiacim momentom 336 Nm pri 4 400 ot./min. K dispozícii bude s predným náhonom aj s pohonom 4×4.

Automobilka nezabúda ani na milovníkov ekológie a okrem čisto benzínového motora ponúka aj hybridný variant s 2,5 litrovým preplňovaným zážihovým štvorvalcom a elektromotorom. Táto sústava má výkon 250 k a krútiaci moment 329 Nm. Takisto bude na výber ako štvorkolka alebo predokolka. Všetky varianty majú v základe 18 palcové pneumatiky.

Všetky typy motorov budú spolupracovať s automatickou prevodovkou D-Step Logic. Tá bude športovo naladená a bude poskytovať presné a plynulé preraďovanie. K dispozícii bude aj manuálny režim s prednastavenými prevodovými pomermi. Štýl jazdy bude možné meniť ovládačom na stredovej konzole. Systém „Infiniti Drive Mode Selector“ (DMS) umožňuje vodičovi zvoliť si jeden zo štyroch štýlov jazdy: štandard, šport, eko a sneh.

Rozmery QX60-ky poskytujú dostatok miesta... Foto: Infiniti
Infiniti-QX60 2016 07 Rozmery QX60-ky poskytujú dostatok miesta siedmim pasažierom.

Od luxusnej značky sa očakáva, že myslí aj na detaily. A preto sa Infiniti zameriava na zníženie vibrácií v interiéri. O to sa stará špeciálne hydraulické upevnenie motora, ktoré zároveň zlepšuje jazdné vlastnosti pri zabáčaní. Komfort jazdy zvyšujú aj trojvrstvové akustické sklá, ktoré redukujú hluk vetra aj pneumatík.

Rozmery QX60-ky poskytujú dostatok miesta siedmim pasažierom. S druhým aj tretím radom sedadiel sa dá manipulovať rôznymi spôsobmi. Za zmienku stojí, že pri nastupovaní do tretieho radu netreba odmontovať detskú sedačku pripevnenú v druhom rade. V interiéri sú použité kvalitné materiály, ktoré možno kombinovať v troch farebných prevedeniach. Kvalitný audio systém, trojzónová klimatizácia a USB porty v každom rade sedadiel sú samozrejmosťou.

Bezpečnosť na prvom mieste

Bezpečnostné a asistenčné systémy sú základom luxusných automobilov. Infiniti QX60 ich ponúka hneď niekoľko. Systém Infiniti Connection™ poskytuje vodičovi 24 hodinovú podporu v prípade nehody alebo poruchy vozidla. Súčasťou novej generácie bude aj asistenčný systém Infiniti Personal Assistant™, ktorý bude pre vodiča zhromažďovať informácie a vozidlo premení na pojazdnú kanceláriu.

V bezpečnostnom balíku nájdeme elektronické bezpečnostné systémy ako varovanie pred kolíziou, pohotovostné brzdenie, rozpoznávanie chodcov, ochrana pred nárazom pri cúvaní a rozpoznávanie pohyblivých objektov. Hlavným cieľom bezpečnostných prvkov je nehodám zabrániť alebo aspoň zmierniť ich následky. Systém pohotovostného brzdenia má dokonca niekoľko fáz. Keď elektronika vyhodnotí situáciu ako rizikovú, upozorní vodiča vizuálne a akusticky a znemožní pridať plyn. Ak vodič uvoľní plynový pedál, systém bude iba pribrzďovať. Ak vodič nebude na varovania reagovať, vozidlo začne prudko brzdiť.
Rozmery QX60-ky poskytujú dostatok miesta...
Infiniti QX60 - interiér
+4Infiniti QX60 zozadu

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ