VW Microbus: Elektromobil s dizajnom T2 príde do Las Vegas

Tomáš Andrejčák | 05.01.2016 15:00
Volkswagen Microbus - 2016 Foto:
Koncept určený pre výstavu v Las Vegas má byť čistým elektromobilom s dojazdom až 500 km.
V mekke hazardu predstaví Volkswagen koncept MPV, ktorý bude pripomínať slávny Transporter T2 z roku 1949. Tentoraz ho má však poháňať elektrina. Dojazd bude vraj až 500 km.

Volkswagen sa s oživením legendárneho Transporteru z roku 1949 hrá už dlhší čas. Spomeňme štúdiu Microbus Concept z roku 2001, ktorá sa napriek vrelému prijatiu verejnosti na motoršou v Los Angeles nikdy nestala realitou. Podobne ako to bolo pred rokmi s konceptom Beetle Dune. Off-roadovo zameraný chrobák však nedávno dostal zelenú, a tak nie je vylúčené, že reinkarnácia čaká predsa len aj slávny Microbus. Naznačuje to chystaná premiéra nového konceptu pre veľtrh spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas.

Takto si predstavoval Volkswagen návrat... Foto: Volkswagen
Volkswagen Microbus - 2016 Takto si predstavoval Volkswagen návrat Microbusu už pred pätnástimi rokmi. Štúdia Microbus Concept do výroby nikdy nezamierila.

Okrem nových technológii, ktoré majú byť hlavným posolstvom štúdie, má totiž pritiahnuť pozornosť práve tvarmi evokujúcimi americkú ikonu hippies zo šesťdesiatych rokov, prezývanú aj Samba Bus. Dizajn je zatiaľ tajomstvom, vychádzať môžeme len z krátkeho videa zachytávajúceho niektoré detaily novinky, napríklad predné a zadné svetlá. Známy nie je dokonca ani názov. Na zadnom veku sa však objavuje písmeno E, odkazujúce na čisto elektrický pohon. Niektoré zdroje uvádzajú možnosti Duo-E alebo Budd-E.

Z tradície „Samba Busu“ čerpal aj koncept Bulli... Foto: Volkswagen
VW Bulli - 2011 Z tradície „Samba Busu“ čerpal aj koncept Bulli z roku 2011.

Pravdepodobnejší je však druhá z nich, keďže si ho dal Volkswagen nedávno registrovať. Čo sa týka techniky, automobilka tvrdí, že pôjde o revolučný elektromobil, ktorý dokáže na jedno nabitie absolvovať 400 až 500 km. S najväčšou pravdepodobnosťou si preto požičia batérie z konceptu Audi e-tron quattro. Tie mali v porovnaní s klasickými článkami v tvare valcov hranolovitý tvar, takže dokázali využiť až 75 % priestoru. Dnes je to len 50. Nejde teda o revolúciu ale len schopnosť dostať do rovnakého objemu viac energie.

Koncept prinesie aj prezentáciu nových multimediálnych systémov a prvky autonómneho riadenia, ktoré by sa mali stať už čoskoro realitou. Napokon podobnú funkciu hral už vlani na rovnakej výstave koncept VW Golf R Touch s obrovskými dotykovými displejmi. Očakáva sa, že sériová výroba novinky by mohla začať už v roku 2017 a že v rámci hierarchie sa „Microbus“ zaradí medzi Caddy a väčší Multivan. Produkciu zabezpečí mexický závod Volkswagenu v Pueble. Viac sa dozvieme v Las Vegas už v stredu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ