BMW má laserové svetlo pre motorky. Dosvieti do 600 metrov

Tomáš Andrejčák | 14.01.2016 12:00
Najnovšie technológie z automobilov BMW sa dostanú aj do sveta jednej stopy. Dôkazom je laserové svetlo pre motocykle, ktoré BMW vystavilo na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas.
Laserové diódy vydávajú biele svetlo, veľmi... Foto: BMW
BMW Motorrad - laserové svetlo Laserové diódy vydávajú biele svetlo, veľmi blízke dennému. To je dobré pre náš zrak.

BMW patrí k technologickým predátorom v osvetľovacej technike. Ako prvé na svete zaviedlo do série laserové svetlá pre hybridný superšport BMW i8 a neskôr aj pre novú vlajkovú loď radu 7. Zatiaľ je síce táto technológia stále príliš nákladná na to, aby sa objavila v ponuke motocyklov, ale BMW predpokladá, že po rozšírení v autách klesne cena laserových svetiel natoľko, že sa stanú dostupné aj v tomto segmente.

Laserové svetlo zabudovalo BMW Motorrad do... Foto: BMW
BMW Motorrad - laserové svetlo Laserové svetlo zabudovalo BMW Motorrad do luxusného cruisera K 1600 GTL.

Mal by sa teda zopakovať scenár, ktorý už BMW Motorrad využilo napríklad pri zavedení adaptívnych natáčacích svetiel pre motorky alebo pri denných LED svetlách a dynamických brzdových svetlách. Technologicky však nástupu lasera vo svete jednej stopy nič nebráni. Dôkazom je koncept BMW K 1600 GTL, vybavený laserovým svetlom, predstavený na CES v Las Vegas. Podobne ako pri autách má nový svetlomet dosah svetelného lúča až 600 metrov a vydáva biele svetlo, veľmi blízke dennému.

Podobne ako pri autách je dosah laserového... Foto: BMW
BMW Motorrad - laserové svetlo Podobne ako pri autách je dosah laserového svetla v porovnaní s konvenčnými svetlami až dvojnásobný.

BMW si od toho sľubuje zlepšenie bezpečnosti nočnej jazdy. A to nielen pre väčší dosah svetla, ale aj pre dôkladné osvetlenie vozovky. Výhodou je aj dlhá životnosťou, za ktorú vďačí laserová technológia svojej kompaktnej, robustnej a bezúdržbovej konštrukcii. Kedy by sa mohol laserový svetlomet objaviť v ponuke, však BMW nekonkretizovalo. Hovorí len o strednodobom horizonte, čo by mohlo byť ešte pred koncom dekády.

BMW Motorrad - laserové svetlo
BMW Motorrad - laserové svetlo
+3BMW Motorrad - laserové svetlo

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ