Godsil Manhattan: Luxusné kupé dostane 16-valec. Pôjde na CNG

21.01.2016 12:00
Objem motorov a počet valcov dnes klesá. Našťastie vždy sa nájdu zanietenci, ktorí majú celkom iné sny. Jedným z nich je aj Američan Jason Godsil, ktorý chce postaviť luxusné kupé. Jeho srdcom nebude nič menšie ako 16-valec.
Nádherný 16-valec bude spaľovať namiesto... Foto: Godsil
Godsil Manhattan Nádherný 16-valec bude spaľovať namiesto benzínu zemný plyn (CNG). To by malo výrazne zlepšiť jeho emisný imidž. Parametre nie sú známe.

O projekte s názvom Godsil Manhattan sa začalo hovoriť už pred dvoma rokmi. Potom však nastala dlhá odmlka. Spoločnosť Godsil Motorcars, patriaca Jasonovi Godsilovi, však dala o sebe opäť vedieť. Zverejnila snímky toho najdôležitejšieho, čo má katapultovať nové luxusné americké kupé Manhattan na absolútnu špičku automobilovej hierarchie. Samozrejme, hovoríme o 16-valcovom srdci, ktoré pre Godsil vyvíja Stephen Chue. Nie je to žiaden nováčik, ale známe meno z General Motorsu. Pracoval na okruhových motoroch pre Corvette C5R a C6R či na sériových agregátoch pre Corvette, Opel a Cadillac.

Posledná z menovaných automobiliek síce mala plán 16-valcového modelu Cadillac Sixteen, ktorý dokonca predstavila formou štúdie ešte v roku 2003, no ten sa na výrobné linky nikdy nedostal. Najväčší americký koncern mal v nasledujúcom období celkom iné starosti, ako vyhadzovať peniaze za malosériové hyperluxusné kupé. Godsilovi sa však pravdepodobne nápad zapáčil a zdá sa, že ho mieni doviesť do konca. Za uplynulé dva roky dal dohromady okrem Stephena Chua celý tím dizajnérov a konštruktérov. A tí už horúčkovito pracujú.

Samotný 16-valec je vo vysokom štádiu vývoja. Jeho objem aj parametre sú tajomstvom, ale ak by sme vychádzali z Cadillacu Sixteen, mohlo by ísť až o extrémnych 16,3 „atmosférických“ litrov. Ale to sme na pôde špekulácií. Isté je, že ak sa bude chcieť novinka zapáčiť americkým úradom pre ochranu životného prostredia, nebude môcť spaľovať benzín. Godsil Motorcars preto zvolila ako palivo CNG, teda ekologický zemný plyn. Manhattan si ale bude musieť so sebou voziť veľkú zásobu tlakových nádrží. Napokon nemá to byť žiaden drobček. Veľkosť kupé je odhadovaná niekde medzi Rolls-Royce Wraith a veľkým Phantomom Coupé, teda nad päť metrov.

Spoločnosť tvrdí, že len čo bude hotový jej autorsky navrhnutý agregát, odštartuje stavbu prototypu. Tá by mala trvať približne 10 mesiacov. Potom bude nasledovať fáza testov a homologizácií, čo môže trvať aj ďalšie tri roky. Je teda možné, že s výsledným exkluzívnym kupé sa nakoniec stretneme až niekedy na prelome desaťročí. Projekt financuje spoločnosť Exotica, mimochodom, tiež v portfóliu Jasona Godsila, ktorá sa zaoberá tuningom a vývojom dielcov pre exotické superšporty.

Pre úplnosť dodajme, že Manhattan nebude jediným 16-valcovým modelom. Rovnaký počet valcov použije nové Bugatti Chiron a tiež americký hyperšport Devel Sixteen.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ