Škoda vyrobila už 18 000 000 áut. Jubilantom je Superb Combi

Tomáš Andrejčák | 26.01.2016 18:00
Škoda - 18 miliónov áut Foto:
Iste nie náhodou sa 18-milióntym exemplárom Škody stala jej najväčšia pýcha – vlajková loď Superb. Oslavy sa zúčastnil aj nový predseda predstavenstva Bernhard Maier (vpravo).
Česká Škoda neustále rastie. Len vlani v januári oslávila výrobu 17-miliónteho exempláru. Rok na to tu máme kus s poradovým číslom 18 000 000. Stal sa ním biely Superb Combi, ktorý zišiel z montážnych liniek v Kvasinách.

Vlani si automobilka Škoda pripomenula storočnicu od výroby prvého automobilu, vtedy ešte so značkou Laurin & Klement. Zároveň bol rok 2015 rokom výrazného rastu, čo potvrdzuje aj fakt, že z jej liniek zišlo viac ako jeden milión vozidiel. A teraz tu máme ďalší míľnik. Škoda hlási 18-miliónty vyrobený exemplár. Spoločnosti to teda trvalo 101 rokov.

Jubilantom sa stala Škoda Superb Combi v bielej farbe Candy, ktorá zišla z montážnych liniek závodu v Kvasinách presne 25. januára. Pri tejto príležitosti navštívil prvýkrát východočeský závod automobilky nový predseda predstavenstva Bernhard Maier, ktorý vlani vystriedal dlhoročného šéfa Winfrieda Valhanda. Do tohto závodu momentálne koncern VW investuje 259 miliónov eur, vďaka čomu vzrastie jeho kapacita na 280 000 vozidi­el ročne.

V Kvasinách montuje Škoda modely Superb a Yeti. Pripravuje tiež výrobu nového SUV Kodiaq a jeho sesterského modelu so značkou Seat. Najväčšou továrňou ostáva však Mladá Boleslav, kde vzniká Fabia, Rapid, Octavia a Seat Toledo. Na produkcii Škody sa však podieľajú aj ďalšie výrobné závody za hranicami Českej republiky. V Bratislave napríklad vyrába malé Citigo, v ruskej Kaluge Rapid a v Nižnom Novgorode Yeti.

V čínskom Šanghaji produkuje až šesť lokálnych modelov a ďalšie montáže má na Ukrajine, v Uzbekistane či v indických mestách Puna a Aurangabad. K najväčšiemu rozmachu Škody došlo po jej vstupe do koncernu Volkswagen v roku 1991. Dovtedy, teda za 86 rokov, vyprodukovala päť miliónov áut. Na ďalších päť miliónov potrebovala už len pätnásť rokov (2006) a ďalších päť miliónov zvládla za sedem rokov (2013). V súčasnosti produkuje viac ako milión áut ročne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ