Tesla chce vyrábať v Číne. Aj pre lacnú ropu

ČTK, Tomáš Andrejčák | 28.01.2016 18:00
Tesla - produkcia Foto:
Produkcia nového modelu Tesla Model 3 by mohla v Číne odštartovať v roku 2019.
Znižovanie cien ropy znamená pre sektor elektromobilov problém. Lacné tankovanie môže odradiť záujemcov o kúpu elektrických áut. Tesla chce preto znížiť ich ceny výrobou v Číne.

Americká automobilka Tesla Motors by za tri roky mohla začať produkovať elektromobily aj v Číne. Povedal to zakladateľ firmy Elon Musk. Upozornil však, že na sektor elektrických áut môže mať negatívny dosah prepad cien ropy, a teda aj zníženie cien klasických palív. Jazdiť s elektromobilom už nemusí byť z hľadiska prevádzkových nákladov také výhodné. Lacný benzín a nafta jednoducho predĺžia návratnosť investície do drahého vozidla s elektrickým pohonom.

Tesla v súčasnosti vyrába dva modely. Sedan Model S a nové SUV Model X, ktoré prišlo na trh len koncom minulého roka. Už v marci, pravdepodobne na autosalóne v Ženeve, by sa však mal ukázať tretí člen rodiny, menší a lacnejší sedan Model 3, ktorý by sa mal stať konkurentom pre prémiové vozidlá strednej triedy BMW radu 3, Audi A4, Mercedes-Benz triedy C či pre nový Jaguar XE. Pochopiteľne, opäť s čisto elektrickým pohonom. Práve tento model plánuje podľa Muska vyrábať Tesla Motors v Číne.

Produkcia v tejto krajine by mohla zredukovať náklady na minimum a zároveň by Teslu priblížila obrovskému čínskemu trhu. Ten sa stal vlani odbytom 188 000 elektro­mobilov najväčším „elektrickým“ trhom sveta, čím Čína vystriedala na tomto poste USA. Predaj elektromobilov vzrástol v tejto krajine medziročne na trojnásobok. Dôvodom sú najmä veľkorysé vládne dotácie na nákup áut s alternatívnym pohonom. Z tohto trendu by teda mohol profitovať aj americký výrobca.

Podľa Muska bude výstavba nového čínskeho závodu trvať približne tri roky. Takže s prvými Teslami vyrobenými v Číne by sme sa mohli stretnúť v roku 2019. Okrem toho je v pláne aj výstavba nového európskeho závodu. Napriek veľkým dlhom sa Tesle vlani darilo. Odbyt elektromobilov zvýšila až o 60 %, keď za dvanásť mesiacov predala 50 580 vozidiel. Firma tak splnila plán, ktorý počítal s predajom viac ako 50 000 áut za rok.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ