Nemecko plánuje 'dopingové' emisné testy áut. Budú náhodné

ČTK | 15.02.2016 21:30
Emisie výfukových plynov - meranie Foto:
Emisné kontroly áut, ktoré hodlá uskutočňovať nemecká vláda každý rok, budú neohlásené a náhodné. Podrobiť sa im môžu napríklad autá z požičovní.
Nemecko chce prispieť k obnoveniu dôvery v ich automobilový priemysel. Hodlá preto zaviesť náhodné kontroly emisií áut. Uviedol to nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt pre nemecký Bild.

Náhodnými kontrolami chce vláda prispieť k posilneniu dôvery v automobilový priemysel, ktorú poškodil emisný škandál koncernu Volkswagen. „Budeme uskutočňovať kontroly áut v štýle dopingových testov. Budú neohlásené a budú sa konať každý rok. Vozidlá budú vyberané náhodne a to napríklad cez požičovne áut,“ povedal Dobrindt.

Volkswagen vlani v októbri priznal, že do zhruba 11 miliónov naftových áut po celom svete inštaloval softvér umožňujúci manipuláciu s testami oxidov dusíka. Škandál sa týka tiež 1,2 milióna áut českej Škody. Aféra podľa Bildu otriasla nemeckou ekonomikou a poškodila povesť automobilového priemyslu.

„Postarám sa o to, aby Volkswagen vzniknuté škody napravil,“ uviedol Dobrindt. „Okrem toho chceme zaistiť, aby sa takéto manipulácie neopakovali a budeme pokračovať v rozvoji kontrolného systému,“ dodal.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ