Porsche Macan Diesel má v USA 'červenú'. Riešenie je v nedohľadne

Tomáš Andrejčák | 25.02.2016 19:00
Porsche Macan - USA Foto:
Aféra Dieselgate zasiahla v USA aj Porsche. Zákaz predaja platí pre Cayenne Diesel aj Macan Diesel. Menší z nich sa na americký trh vlastne ani nedostal.
USA sa netaja tým, že riešenie kauzy Dieselgate zo strany Volkswagenu nepovažujú za dostatočné. Koncern nemá na tamojšom trhu schválený postup nápravy. Zastavená je výroba niektorých naftových modelov a zákaz predaja sa týka aj áut s novými dieselmi Euro 6. Napríklad crossoveru Porsche Macan.

Kým v Európe sú nové 6-valcové diesely koncernu VW s emisnou plaketou Euro 6 mimo ohrozenia kauzou Dieselgate, za Atlantikom to neplatí. Zákaz predaja na tamojšom trhu majú nielen modely so staršími motormi, napríklad dieselový americký Passat 2,0 TDI, ale i tie nové. Týka sa to napríklad Porsche Cayenne Diesel aj prémiového Porsche Macan Diesel. Ten je na americkom kontinente stále pomerne horúcou novinkou, keďže do USA dorazil len vlani v lete.

Predávať sa však môže len s benzínovými agregátmi. Macan Diesel so 6-valcom 3,0 TDI, ktorý mal obohatiť ponuku koncom minulého roka, má stále „červenú“. A nevyzerá to, že by sa v tom malo niečo zmeniť. Podľa amerických úradov nemá totiž koncern Volkswagen stále zodpovedajúce technické riešenie pre „fixáciu“ emisií. Priznáva to aj Klaus Zellmer, šéf sevoeroamerického zastúpenia Porsche.

„Riešenie zatiaľ nemáme, a preto nie je ani možné v súčasnosti povedať, kedy sa Macan Diesel začne v USA predávať. Technické riešenie musia najprv schváliť americké úrady. Až potom príde na rad predaj naftového Macanu a obnovenie predaja dieselového Cayenu.“ Zellmer je však optimista. Američania si podľa neho naftové motory obľúbili pre ich úspornosť a vysoký krútiaci moment. Dožadujú sa skôr nápravy ako stiahnutia naftových modelov Porsche z trhu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ