WCOTY 2016: Šancu majú traja. Superb to už ale nebude

Tomáš Andrejčák | 07.03.2016 16:00
WCOTY 2016 - finalisti Foto:
V hlavnej kategórii postúpili z pôvodne 21 modelov len traja finalisti. Víťaz bude vyhlásený ešte tento mesiac na autosalóne v New Yorku.
V Ženeve vyhlásili nielen víťaza ankety Európske auto roka, ktorým sa stal nový Opel Astra, ale aj troch finalistov celosvetovej súťaže World Car of the Year 2016. O titul sa bude uchádzať Audi A4, Mazda MX-5 a Mercedes-Benz GLC. Superb je už vonku.

Svetová anketa WCOTY 2016 vstúpila do ďalšej fázy. Vlani v októbri zverejnila odborná jury užší zoznam 21 modelov, ktoré prešli prvým vyraďovaním, a v januári zoškrtala zoznam na desať finalistov. A teraz tu máme tretie sito, cez ktoré sa dostali v hlavnej kategórii len tri modely. Sú nimi Audi A4, Mazda MX-5 a Mercedes-Benz GLC.

Chuť zájsť si museli nechať BMW X1, Hyundai Tucson, Jaguar XE, Land Rover Discovery Sport, Mazda CX-3, Toyota Prius aj Škoda Superb. Takže hoci boli na kandidátke prevažne crossovery a SUV, nakoniec sa do finále dostal z tohto segmentu jedine Mercedes-Benz GLC. Paradoxom je, že v európskej ankete COTY 2016 vôbec nefiguroval. Japonský roadster Mazda MX-5 však áno. Nakoniec skončila na tretej priečke. A nováčikom nie je ani vo svetovej súťaži. Vo finále bola totiž aj v roku 2006.

Škoda Superb vyraďovacím sitom nakoniec... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb - výroba Škoda Superb vyraďovacím sitom nakoniec neprešla. V európskej ankete COTY však získala aspoň šieste miesto.

S Audi A4 je to podobné. Svoje miesto malo aj vo finále COTY 2016. Nakoniec však skončilo až na štvrtej priečke za Astrou, Volvom XC90 a Mazdou MX-5. Šance na víťazstvo tu ale určite sú, pretože automobilka z Ingolstadtu má z tejto ankete už dve zlaté medaily. O tú prvú sa postaralo Audi A6 v roku 2005 a následne Audi A3 v roku 2014. Mazda a Mercedes majú zatiaľ len po jednej za modely Mazda 2 (2008) a triedu C ktorá je úradujúcim kráľom vlaňajšej ankety.

Okrem hlavnej kategórie boli zvolení aj finalisti vo vedľajších kategóriách Zeleného auta roka (Chevrolet Volt, Toyota Mirai, Toyota Prius), Luxusného auta roka (Audi Q7, BMW 7, Volvo XC90), Športového auta roka (Audi R8, Honda Civic Type-R, Mercedes-AMG C 63 Coupé) a Najkrajšieho auta roka (Jaguar XE, Mazda CX-3, Mazda CX-5). Najviac finalistov má teda japonská Mazda. Víťazov vyhlási porota zložená zo 73 novinárov presne 24. marca v predvečer autosalónu v New Yorku.

Finalisti v jednotlivých kategóriách

WCOTY Zelené auto Športové auto Luxusné auto Dizajn roka
Audi A4 Chevrolet Volt Audi R8 Audi Q7 Jaguar XE
Mazda MX-5 Toyota Mirai Honda Civic Type-R BMW 7 Mazda CX-3
Mercedes-Benz GLC Toyota Prius Mercedes-AMG C 63 Coupé Volvo XC90 Mazda CX-5

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ