Renault Scénic 2016: Crossover v drese MPV. Alebo naopak?

Tomáš Andrejčák | 11.03.2016 06:00
Podľa vzoru veľkého Espace sa aj menší Scénic vydal úplne novou cestou. Šokuje 20-palcovými diskami kolies a DNA, ktoré spája svet MPV a crossoverov.
Nová Scénic je síce MPV, ale svetlou výškou až... Foto: Renault
Renault Scenic - 2017 Nová Scénic je síce MPV, ale svetlou výškou až 170 mm a 20-palcovými diskami tak trochu inklinuje k módnym crossoverom.

V roku 1996 predstavil Renault revolučný Mégane Scénic. Vytvoril ním kategóriu kompaktných MPV. A nasledovali ďalšie dve generácie, z ktorých posledná sa s množstvom modernizácií vyrába od roku 2009. To je na mainstreamový model až-až. Neprekvapuje teda, že po siedmich rokoch prichádza na svet Scénic štvrtej generácie. Keďže však predaje v segmente MPV idú dlhodobo dole, Renault mení stratégiu. Nový Scénic obdaroval podľa vzoru Espace génmi crossoverov. To znamená väčšiu svetlú výšku a kratšie previsy.

Základom Scénicu je nový Mégane a jeho platforma CMF, štýlom ale razí vlastnú cestu. Dizajn je silne inšpirovaný konceptom R-Space z roku 2011, ktorý patril k prvým prácam vtedy čerstvého šéfdizajnéra Renaultu, Laurensa van den Ackera. Už z neho bolo jasné, že Scénic prejde radikálnou zmenou. Výsledok je pôsobivý. A to aj z dôvodu zväčšenia formátu. Na dĺžku má 4 406 mm, čo je o 40 mm viac než predchádzajúca generácia. Do šírky narástol o 20 mm na konečných 1 865 mm a na výške 1 653 mm pribudlo ďalších 13 mm. Rázvor náprav 2 734 mm podrástol o 32 mm. Svet crossoverov deklaruje svetlá výška podvozku 170 mm, čo je o 40 viac.

V porovnaní s predchádzajúcou generáciou je... Foto: Renault
Renault Scénic - 2017 V porovnaní s predchádzajúcou generáciou je Scénic o 40 mm dlhší, o 20 širší a o 13 vyšší. Rázvor náprav 2 734 mm podrástol o 32 mm.

Siluetou však Scénic stále jasne odkazuje na svet MPV. Asi najväčším prekvapením je použitie 20-palcových diskov kolies. A to v sérii. Prezúvať toto auto nebude teda lacná záležitosť. Špecifický je totiž aj rozmer pneumatík so šírkou len 195 mm, ale zato vysokým profilom (195/55 R20). Veľké a úzke kolesá umocňujú avantgardný dizajn a podľa Renaultu prinesú posádke nevídaný komfort. Na svet sa Scénic pozerá diódovými reflektormi LED Pure Vision. Tie dopĺňajú zadné diódy s 3D efektom. Obrovská sklenená plocha kabíny štartuje panoramatickým trojdielnym čelným oknom. A pokračovať môže presklenou strechou.

Interiér má konečne klasické usporiadanie.... Foto: Renault
Renault Scénic - 2017 Interiér má konečne klasické usporiadanie. Prístrojový panel je priamo pred vodičom. V centre palubnej dosky nájdeme 7,8-palcový monitor rozhrania R-Link.

Zaujímavým prvkom je zvlnená línia bočných okien a dvojfarebný koncept. Základné farby karosérie je možné doplniť kontrastnou čiernou alebo šedou metalizovanou strechou, čo je v tejto triede veľmi nezvyklé. Aj interiér „prekopal“ Renault od základu. Scénic posunul kvalitou materiálov, najmä mäkkých plastov, o triedu vyššie. Upustil tiež od centrálneho prístrojového panelu. Ten je teraz priamo pred vodičom a tvorí ho 7-palcový displej s možnosťou zmeny grafiky. Vodič však môže využívať aj výhody head-up dipleja. Ďalšiu 8,7-palcovú obrazovku nájdeme na stredovej konzole. Je súčasťou multimediálneho rozhrania R-Link 2, známeho z Talismanu, Mégane či Renaultu Espace.

Z komfortných prvkov môžeme očakávať masážne predné sedadlá či aparatúru Bose. No Scénic bude útočiť najmä priestorom a variabilitou. Druhý rad tvoria tri sedadlá delené v pomere 40:60. Podobne ako pri Espace sú vybavené systémom One Touch Fold, čo znamená, že k ich sklopeniu stačí jediný dotyk spínača v batožinovom priestore alebo povel prostredníctvom displeja R-Link. Potom vytvorí Scénic vodorovnú ložnú plochu. Už v základe sa doň však zmestí vynikajúcich 572 litrov batožín. A k tomu musíme pripočítať ďalších 63 litrov odkladacích priestorov priamo v interiéri.

V základe sa do kufra zmestí 572 litrov... Foto: Renault
Renault Scénic - 2017 V základe sa do kufra zmestí 572 litrov batožín. Delené zadné sedadlá možno sklopiť jediným dotykom tlačidla alebo ikony na displeji systému R-Link. Okrem toho je v interiéri ďalších 63 litrov odkladacích schránok.

Napríklad v zásuvke Easy Life pred spolujazdcom, ktorá má 11,5 litra, alebo štyri podlahové schránky s celkovým objemom 38,5 litra. Ďalší 13,5 litra nájdete v posuvnom boxe medzi prednými sedadlami. A nechýba ani schránka pre smartfón. Scénic tiež prináša moderné asistenčné systémy. Napríklad núdzové brzdy AEBS s detekciou chodcov na báze kamery. A to v sérii. Systém je funkčný od sedem do 60 km/h. Od 70 km/h môžu zas vodiči využiť udržiavanie v jazdnom prúde LKA. Za príplatok dostanete adaptívny tempomat, monitorovanie slepého uhla zrkadiel, čítačku dopravných značiek a jazdných prúdov, parkovací asistent, cúvaciu kameru či automatické prepínanie diaľkových svetiel.

Okrem obrovského panoramatického okna zaujme... Foto: Renault
Renault Scénic - 2017 Okrem obrovského panoramatického okna zaujme Scénic aj líniou bočných okien, inšpirovanou konceptom R-Space z roku 2011.

Pod prednou kapotou ponúkne Scénic na výber zo štyroch dieselových a dvoch benzínových motorov. Naftová ponuka štartuje agregátom 1,5 dCi 95 (66 kW) so 6-stupňovým manuálom. Silnejšia verzia 1,5 dCi 110 (81 kW) môže byť kombinovaná aj so 7-stupňovou dvojspojkou EDC. Zaujímavá je však najmä verzia Hybrid Assist s reverzibilným alternátorom a 48 V batériou. Rekuperovaná energia brzdenia sa následne zužitkuje pri akcelerácii, čo znižuje spotrebu. K dispozícii je aj väčší diesel 1,6 dCi 130 (96 kW) a bitirbo 1,6 dCi 160 (118 kW). Prvý je spriahnutý s manuálnou a druhý výlučne dvojspojkovou prevodovkou EDC so šiestimi stupňami.

Benzínové motory zastupujú preplňované 4-valce 1,2 TCe 115 (74 kW) a 130 (97 kW). Oba kombinované len s manuálnymi prevodovkami. Je možné, že neskôr dorazí aj najvýkonnejšia verzia s motorom 1,6 TCe (151 kW), známym z Mégane GT, Talismanu a Espace. Bližšie prevádzkové parametre Renault zatiaľ neuvádza. Vieme však, že Scénic nebude môcť byť vybavený natáčaním zadných kolies 4Control. Podvozok sa bude teda spoliehať na prednú nápravu McPherson a priestorovo úsporné zadné zavesenie s torznou priečkou. Vodiči budú môcť prostredníctvom rozhrania R-Link vyberať z jazdných režimov Eco, Comfort, Sport či Perso.

Záujemcovia o nový Scénic majú ešte dosť času. Napriek jarnej ženevskej premiére sa totiž chystá na trh až koncom roka. Neskôr by mala prísť na svet aj predĺžená 7-miestna verzia Grand Scénic s troma radmi sedadiel.

Rozmery/objemy

Dĺžka (mm) 4 410
Šírka (mm) 1 860
Výška (mm) 1 650
Rázvor náprav (mm) 2 730
Objem kufra (l) 572
Renault Scenic - 2017
Renault Scénic - 2017
+20Renault Scénic - 2017

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ