Dacia Duster: Rumunské SUV v novom vydaní príde už budúci rok

Tomáš Andrejčák | 17.03.2016 16:00
Renault Duster Oroch Concept Foto:
Nová Dacia Duster má mať dĺžku 4,5 metra. To jej umožní odviezť až siedmich pasažierov. Niektoré zdroje tvrdia, že jej dizajn by sa mohol odvíjať od konceptu Renault Oroch, predstaveného v roku 2014 na autosalóne v Sao Paule.
Druhá generácia Dusteru, najúspešnejšieho modelu materského Renaultu, by sa mala predstaviť v roku 2017. Nový dizajn doplní evolučná technika.

S Dusterom urobila Dacia doslova dieru do sveta. A nielen Dacia, ale aj materský Renault. Tento model sa totiž v niektorých krajinách, napríklad v Južnej Amerike či Rusku, predáva aj pod francúzskym logom. A v Indii dokonca aj ako Nissan Terrano. Duster je vôbec najúspešnejším modelom skupiny Renault, predávanejší než napríklad Renault Captur alebo Clio. Z liniek zišlo už viac ako milión kusov. Na trhu sa však Duster objavil už pred šiestimi rokmi, čo je aj na lowcostový model pomerne dlhý cyklus. Za ten čas pritom absolvoval len jediný výraznejší facelift (2014) a zopár technických zmien. Pribudol motor 2,2 TCe či nedávno robotizovaná prevodovka.

Duster je najúspešnejším modelom skupiny... Foto: Dacia
Dacia Duster Air Duster je najúspešnejším modelom skupiny Renault. Predáva sa aj pod značkami Renault a Nissan.

Takže príchod jeho nástupcu neprekvapí. Stať by sa tak malo už na budúci rok. Filozofia sa však nezmení. Aj nový Duster bude autom, ktoré ma osloviť najmä cenou. Preto pôjde Renault cestou evolúcie a novinku postaví len na modernizovanej platforme, ktorá bude dlhšia, tuhšia a ľahšia. Dôvodom predĺženia z dnešných 4 310 na približne 4 500 mm má byť fakt, že nový Duster ponúkne za príplatok tri rady sedadiel pre siedmich cestujúcich. V ponuke Dacie by tak mohol zastúpiť aj pomerne neúspešné MPV Lodgy. Podobne to bude s motormi, ktoré prevezme od predchodcu. Špekuluje sa však aj nad výkonnejším dieselom 1,6 dCi (96 kkW). Vzhľadom na väčšie rozmery by to Dusteru prospelo.

Očakávať môžeme pohon oboch náprav, automatickú prevodovku, minimálne robotizovanú, a možno aj automatickú klimatizáciu. Pribudnúť má aj bezpečnostná výbava. Najväčšie zmeny však podstúpi dizajn. Ten by mohol čiastočne vychádzať zo štúdie pikapu Renault Oroch z roku 2014, ktorej základom bol práve Duster, ale s predĺženou platformou. Viac výbavy a vyšší výkon by mohli k Dusteru pritiahnuť ešte väčší počet zákazníkov.

Renault Duster Oroch
Renault Duster Oroch
+6Renault Duster Oroch

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ