Taliansky doktor predáva zbierku nejazdených áut. Majú aj 40 rokov

Tomáš Andrejčák | 18.03.2016 19:00
Zbierka talianskeho doktora Foto:
Väčšina vozidiel je v prakticky pôvodnom stave. Mnohé majú ešte ochranné poťahy sedadiel priamo z výroby. Jednoducho, stačí z nich utrieť prach.
Na svete je ďalší objav. Tentoraz viac youngtimerov než veteránov, ktoré zhromaždil vo svojej garáži nemenovaný taliansky doktor. Na svetlo sveta sa dostali po tom, čo sa ich rozhodol predať. Dnes má deväťdesiat rokov a tak myslí na ľahšie rozdelenie dedičstva. Pikantné je, že autá sú takmer nejazdené. Stačí z nich utrieť prach.

Posledné dva roky boli bohaté na objavy veteránov. Asi najväčší rozruch spôsobila zbierka francúzskeho podnikateľa Rogera Baillona. Sto historických vozidiel, aj keď často v zúboženom stave, vynieslo nakoniec jeho dedičom 25 miliónov eur. Napokon medzi vrakmi sa nachádzali skutočné klenoty ako Ferrari 250 GTO SWB z roku 1961 či Maserati A6G 2000 Gran Sport Berlineta Frua z roku 1956. Potom prišla na rad zbierka nádherných vozidiel Alfa Romeo v ruinách belgického hradu či objav neuveriteľne vzácneho Porsche 911 ešte s označením 901, ktoré roky chátralo v drevenej stodole.

V zbierke nájdete aj toto nádherné Porsche 911... Foto: Klasyka Gatunku
Zbierka talianskeho doktora V zbierke nájdete aj toto nádherné Porsche 911 z prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov s neodmysliteľnými diskami Fuchs.

A teraz tu máme ďalší zaujímavý príbeh. Nejde v pravom zmysle o veterány ani o autá s nevyčísliteľnou hodnotou, no napriek tomu môžeme hovoriť o unikátnej zbierke. Jej vlastníkom je nemenovaný taliansky doktor, ktorý mal celý život záľubu v nákupe áut, ale samotná jazda ho príliš nelákala. Autá jednoducho zhromažďoval a následne uskladnil vo svojej garáži. A mal dobrý vkus, takže sa tu ocitli aj vzácne kúsky. Napríklad Porsche 911 série 996, jedno z najoceňovanejších Porsche vôbec, alebo pôvodný Fiat Abarth 595 Esseesse, ale tiež zopár kusov značky Ferrari či Alfa Romeo, ktoré nie sú nikdy bezcenné.

K unikátom patrí aj tento pôvodný Fiat Abarth... Foto: Klasyka Gatunku
Zbierka talianskeho doktora K unikátom patrí aj tento pôvodný Fiat Abarth 595. Veľa pojazdných kúskov dnes už veru nenájdete. A tento je pritom ako nový.

A potom je tu celá plejáda mainstreamových modelov od Mini Cooper cez Fiat 500, VW Chrobák Type 4, až po Fiat Ritmo z roku 1980. Pikantné je, že všetky kúsky sú v prakticky nedotknutom stave. Nikdy totiž nejazdili. Na tachometroch majú čísla, ktoré prezrádzajú, že tých pár kilometrov súviselo azda len s občasným presunom. Tak napríklad spomínané Ritmo najazdilo za 36 rokov len neuveriteľných 108 km a v jeho interiéri sú ešte originálne ochranné poťahy sedadiel, s ktorými putovalo z výrobných liniek k zákazníkovi. A podobne je to s ostatnými kúskami. Ťažko pochopiť, prečo si niekto kúpi také Ferrari a potom ho nechá stáť.

A nájdu sa tu aj nejazdené Ferrari. Foto: Klasyka Gatunku
Zbierka talianskeho doktora A nájdu sa tu aj nejazdené Ferrari.

Isté je, že časť z týchto áut je teraz na predaj. Štyri z nich vrátane Ritma, Ferrari Mondiale Quattrovalvole, Fiatu Abarth 595 Esseesse a Porsche 911 GT3 sa objavili na stránke poľskej spoločnosti Klasyka Gatunku po tom, čo sa taliansky doktor rozhodol áut zbaviť. Oficiálnym dôvodom je jeho vek. Má totiž deväťdesiat rokov a tak chce uľahčiť budúce dedičské konanie tým, že tieto youngtimery zamení za peniaze. Stále však v jeho garáži zostávajú modely, ktoré by stáli za hriech, najmä pre ich perfektný technický stav. Stačí z nich len utrieť prach. Napríklad z Porsche 914, ktoré bolo ideovým predchodcom Boxsteru.

Zbierka talianskeho doktora
Zbierka talianskeho doktora
+15Zbierka talianskeho doktora

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ