Peugeot a Citroën chcú späť do USA. Po 25 rokoch!

Tomáš Andrejčák | 21.03.2016 16:00
PSA - USA Foto:
Citroën a Peugeot nepôsobia v USA už niekoľko desiatok rokov. Citroën skončil svoje aktivity za Atlantikom v roku 1974 a Peugeot o 17 rokov neskôr. Vydláždiť cestu im má nová prémiová značka DS.
Šéf koncernu PSA, Carlos Tavares má odvážne plány. V najbližších rokoch chce v rámci rastovej expanzie zaútočiť na trh v Severnej Amerike. Posledné auto tam však koncern predal v roku 1991.

Koncern PSA ukončil pod vedením prísneho Carlosa Tavaresa prvú časť svojho záchranného plánu Back in the Race. Peugeot, Citroën a DS sa vrátili po rokoch do čiernych čísiel. Na rad teraz prichádza druhá expanzná fáza. Jej súčasťou má byť podľa Tavaresa aj návrat značiek Peugeot a Citroën do USA. A to po dlhých rokoch. Citroën to totiž za Atlantikom „zabalil“ už v roku 1974 a Peugeot predal posledný model v USA v roku 1991.

Američania teda o týchto značkách už nemajú veľké povedomie. Výnimkou je možno Peugeot, ktorý má niekoľko víťazstiev v najslávnejšom americkom závode do vrchu v Pikes Peak, a jeho kabriolet 403 z rokov 1956 až 1961 zas preslávil filmový detektív Columbo. PSA sa však na nostalgiu spoliehať nebude. Peugeot a Citroën preto nemajú byť prvými vyslancami za veľkou mlákou. Cestu im má vydláždiť nová prémiová značka DS, ktorá počíta s tým, že do roku 2020 pribudne v jej portfóliu šesť úplne nových modelov.

Tie by už mali spĺňať nové celosvetové emisné a bezpečnostné predpisy. I tak má tento plán niekoľko kritických miest. PSA nemá v USA distribučnú sieť, i keď napríklad Peugeot zavrel svoju kanceláriu v Detroite len pred troma rokmi, a tiež mu chýba fabrika. Dovoz vozidiel do USA by sa totiž prejavil vo vyšších nákladoch a následne by sa premietol do cien vozidiel, čím by stratili konkurencieschop­nosť. Tavares bude preto iste opatrný a celý proces sa nebude snažiť urýchliť. Viac by o novom expanznom pláne mal prezradiť 5. apríla. Okrem USA sa však šušká aj o ďalších nových trhoch, napríklad o Iráne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ