Tesla Model 3: Premiéra ešte v marci. Do výroby až o rok

Tomáš Andrejčák | 22.03.2016 12:00
Tesla Model 3 Foto:
Tesla Model 3 doplní súčasný Model S a Model X. Bude však menšia a lacnejšia. Šušká sa o cene len 35 000 dolárov.
Americká Tesla ukáže dlho sľubovaný Model 3, ktorý bude menší a lacnejší ako Model S, s poriadnym predstihom. Stane sa tak už 31. marca. Výrobu pritom spustí až koncom roka 2017. Vyzerá to, že týmto ťahom chce upokojiť akcionárov spoločnosti.

Tesla rozšíri ponuku súčasných drahých modelov Tesla S a Tesla X o tretieho člena rodiny. Ten ju bude reprezentovať v strednej triede. Zasúťažiť si tak má napríklad s nemeckou konkurenciou v podobe Mercedesu-Benz triedy C, BMW radu 3 či Audi A4. Pochopiteľne, opäť s čisto elektrickým pohonom. Príprava „malej“ Tesly napokon nie je žiadnym prekvapením. Skôr šokuje termín jej prezentácie. Stane sa tak totiž posledný marcový deň, teda skôr ako sa očakávalo. Najmä vzhľadom na plánovaný termín produkcie.

Na statickú premiéru upozorňuje automobilka provu snímkou. Vidíme na nej ale len obrys vozidla. A Tesle sa podarilo rovnako dobre ustrážiť aj ostatné podrobnosti. Takže o Tesle Model 3 nevieme vlastne nič. Predpokladá sa ale, že bude podobne, ako je väčší súrodenci schopná prejsť na jedno nabitie približne 400 km. Má mať síce menší objem akumulátorov, no bude tiež ľahšia a slabšia. A najmä lacnejšia. Šušká sa o cene len 35 000 dolárov. To by bola vzhľadom na možnosť čerpať dotácie na nákup skutočná bomba. Napríklad v Kalifornii by sa jej cena dostala pod hranicu 30 000 dolárov.

Lenže ešte sa netešte. Výrobu spustí Tesla až koncom roka 2017. Skoré odhalenie nového produktu tak skôr vyzerá ako ťah na akcionárov spoločnosti, ktorí sú už nervózni z astronomických strát automobilky. Tesla preto začne s prijímaním prvých objednávok aj so zložením zálohy už prvého apríla, keď spustí špeciálnu aplikáciu. Deň predtým si budú môcť Model 3 objednať len hostia pozvaní na oficiálnu statickú premiéru. Tiež nie zadarmo. Na účet spoločnosti budú musieť poslať 1 000 dolárov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ