Suzuki Swift uniklo. Bude mať plávajúcu strechu

23.03.2016 16:00
Suzuki Swift - 2016 Foto:
Swift priostrí dizajn. Dostane veľkú prednú masku a čiastočne zatmavený zadný stĺpik, ktorý vytvorí efekt plávajúcej strechy.
Nové Suzuki Swift je síce už za rohom, no jeho snímky sú i tak na verejnosti skôr ako si automobilka predstavovala. Fotografie unikli z dílerskej konferencie.

Suzuki kompletne obmieňa modelovú ponuku. Chýbať v nej nebude ani nová generácia populárneho Swiftu, ktorá by sa mohla stať realitou už budúci rok. Napokon, tá súčasná má na konte päť rokov a tak je čas na zmenu. Na trhu však už nebude Swift taký osamotený ako doteraz. Stáť bude totiž medzi menším Ignisom a novým Balenom. Kedy bude mať výstavnú premiéru známe síce nie je, no zato si už dnes môžeme prezrieť jeho dizajn. Na internet sa totiž dostali fotografie, prezentované na nedávnej dílerskej konferencii Suzuki. A je len veľmi málo pravdepodobné, že by mali ďaleko od reality.

Päťdverová verzia sa bude tváriť ako... Foto: Auto Express
Suzuki Swift - 2016 Päťdverová verzia sa bude tváriť ako „trojdverák“. Kľučky zadného páru dverí totiž splývajú so sklom.

Ako vidieť, Swift si zachová základné črty, bude však o čosi nápadnejší. Môže za to najmä veľká predná maska a „plávajúca“ strecha, ktorá je výsledkom čiastočne zatmaveného zadného stĺpika. Swift bude tiež bohatší na bočné prelisy a výraznejšie modelované svetlá. Päťdverová verzia dostane dokonca utajené kľučky zadných dverí. Interiér sa nesie v praktickom duchu a je jednoznačne inšpirovaný Vitarou. Z tej si požičia napríklad moderné dotykové rozhranie. Mierne zväčšený rázvor náprav aj karosérie prinesú viac miesta v kabíne. Kufor ale asi nebude silnou stránkou Swiftu. Napokon, to ani nie je jeho úlohou. Stále bude subkompaktom. Kto chce viac, môže voliť väčšie Baleno.

Interiér je inšpirovaný novou Vitarou. Vidieť... Foto: Auto Express
Suzuki Swift - 2016 Interiér je inšpirovaný novou Vitarou. Vidieť to napríklad na dotykovom rozhraní.

Pod kapotou sa s najväčšou pravdepodobnosťou objaví preplňovaný 3-valec 1,0 BoosterJet s výkonom 80 kW. Základ by mal ale naďalej tvoriť atmosférický 4-valec 1,2 DualJet (66 kW). Vylúčený nie je ani mikrohybrid SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki), kombinujúci motor 1,2 DualJet s reverzibilným alternátorom. Dostane ho Baleno, tak prečo nie aj Swift? Otázna je ale budúcnosť motorizácie ostrejšej verzie Swift Sport, ktorú doteraz poháňal atmosférický agregát 1,6 VVT. V portfóliu Suzuki totiž pribudol preplňovaný benzínový 4-valec 1,4 BoosteJet s výkonom 103 kW.

Na odpovede si ale ešte budeme musieť chvíľu počkať. Minimálne do jesenného autosalónu v Paríži.

Suzuki Swift - 2016
Suzuki Swift - 2016
+3Suzuki Swift - 2016

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ