Test: Ford Grand C-Max 1,5 EcoBoost- keď päť miest nestačí

Martin Majerníček | 27.03.2016 07:00
Ford C-Max patrí do kategórie kompaktných MPV, ktoré vo všeobecnosti ponúkajú viac miesta ako hatchbacky a vonkajšími rozmermi sú často menšie ako obľúbené SUV. V tomto prípade však slovo Grand pridáva do hry ďalšie dve miesta navyše a robí z C-Maxu pomocníka pre veľkú rodinu alebo extrovertov s veľkým počtom kamarátov.
Z prednej strany vyzerá MPV dynamicky vďaka... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Z prednej strany vyzerá MPV dynamicky vďaka rodinnej maske.

Drvivá väčšina osobných automobilov do svojich útrob legálne pojme piatich pasažierov. Určite sa vám už niekedy stalo, že ste pri takomto aute stáli šiesti. Čo sa v takých situáciách dá robiť? Najmenší, prípadne najľahší si sadne niekomu na kolená, dobrodruhovia sa nechajú odviezť v batožinovom priestore. V prípade sedemmiestnych áut to však neplatí. Z podlahy batožinového priestoru vedia v prípade potreby vyrásť dve ďalšie sedačky.

Grand C-Max je na svete už vo svojej druhej generácii a aj tá je na trhu už od roku 2010. Automobil získal pre modelový rok 2015 facelift. C-Max je navyše príbuzný známeho Focusa. Zdieľajú dokonca rovnakú platformu.

Praktickosť na úkor krásy

Dizajnové omladenie auta je zreteľné najmä v prednej časti. Automobil získal rodinnú masku chladiča. Ako vo všetkých typoch automobilky, aj v tomto prípade maska chladiča autu veľmi pristane. Veď ktoré iné kompaktné MPV má takto dramatický výraz tváre?

Posuvné dvere si vybrali daň na kráse auta. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Posuvné dvere si vybrali daň na kráse auta.

Rozdiel medzi obyčajným C-Maxom a tým s prívlastkom Grand nie je len v počte sedadiel. Ford s vyšším počtom sedadiel v záujme uľahčenia nastupovania vymenil štandardné dvere za posuvné. Tým pádom aj zmenil vzhľad celého auta.

Bohužiaľ, týmto zásahom auto stratilo svoju dizajnovú vyváženosť. Pri pohľade z bočnej strany je zjavné, že posuvné dvere sú obrovské. Svoju úlohu však plnia vzorne. Dozadu sa nastupuje omnoho pohodlnejšie a problémom nie sú ani úzke priestory.

Bez spätných zrkadiel je auto široké 1 828 mm. Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Bez spätných zrkadiel je auto široké 1 828 mm.

Zadnej strane dominuje nezvyklo veľké zadné okno a veľké svetlá. Zadné okno navyše vytvára efekt, že auto je príliš úzke, aj keď tomu tak nie je. Subjektívnu súťaž krásy dané auto rozhodne nevyhrá. V tomto segmente automobilov to však ani nie je jeho hlavným cieľom.

Hry s priestorom

Interiér vozidla je najzaujímavejší vzadu. Tým však nechceme povedať, že vpredu je fádna palubná doska. Predná časť je jasne pod taktovkou Fordu. Kvalitne vypracovaný interiér sa nemusí za nič hanbiť. Súčasťou informačno-zábavného systému je 8 palcová dotyková obrazovka. Autu môžete dokonca vydávať príkazy hlasom. Nie, kávu vám na povel neuvarí, no môžete si s ním pokecať do takej miery, aby vám C-Max zmenil teplotu ventilácie podľa vašich požiadaviek. Škoda, že komunikácia prebieha len v angličtine.

Vypracovanie palubnej dosky je vo Forde... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Vypracovanie palubnej dosky je vo Forde tradične na vysokej úrovni.

Avšak tá pravá šou začína vzadu. Čarovanie s priestorom aj samotnými sedačkami, ktoré sa ukrývajú v podlahe alebo dokonca v iných sedačkách. To je prípad stredného miesta v druhom rade, ktoré je možné sklopiť a ukryť v pravej zadnej sedačke. Týmto činom vznikne chodbička ako v lietadle alebo autobuse smerom k tretiemu radu sedadiel alebo do batožinového priestoru. Ten je mimochodom schopný odviezť od 475 do 600 litrov. Po sklopení aj druhého radu narastá na 1 876 litrov. V druhom rade sedadiel je miesta dostatok. Ako na hlavu, tak aj na nohy. Sedačky sú polohovateľné. Škoda, že sú pomerne málo tvarované a zvládli by aj lepšie bočné vedenie. V treťom rade sedadiel začína byť tesno. Prekvapivo, na hlavu majú dostatok miesta aj dvojmetroví ľudia. S nohami je to už horšie. V treťom rade sedadiel teda najčastejšie nájdu svoje miesto práve deti. Prípadne je ich možné použiť ako núdzové sedenie aj pre dospelých ľudí.

Do auta sa zmestí 7 ľudí. Tí úplne vzadu však... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Do auta sa zmestí 7 ľudí. Tí úplne vzadu však budú musieť robiť kompromisy.
Aj dvojmetroví ľudia sa do tretieho radu... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Aj dvojmetroví ľudia sa do tretieho radu sedadiel zmestia. Budú mať však problém s umiestnením nôh a kolien.

Priestor so srdcom športovca

Ford Grand C-Max určite zaujme svojimi jazdnými vlastnosťami. Asi ťažko by sme hľadali lepšie naladený podvozok v kategórii kompaktných MPV. Aj mnohé esúvéčka môžu tomuto Fordu len ticho závidieť.

Aj keď sa to z obrázkov možno nezdá, na aute boli obuté 17 palcové disky, ktoré najmä vzadu vyzerajú opticky skutočne malé. Na ceste však pridávali autu stabilitu. Kto však chce o čosi lepší komfort, postačia mu základné 16 palcové disky.

Jazdné vlastnosti má Grand C-Max v rámci... Foto: Martin Majerníček, Pravda
Ford Grand C-Max Jazdné vlastnosti má Grand C-Max v rámci kategórie kompaktným MPV na veľmi dobrej úrovni. Prispievali k tomu aj 17 palcové pneumatiky.

Grand C-Max však ťaží z viacprvkovej zadnej nápravy. Tá dodáva istotu najmä v zákrutách. Auto síce má trochu vyššie ťažisko, no vodič rozhodne nemá pocit, že s týmto autom musí jazdiť pomaly. Dobrému dojmu nahráva aj riadenie, ktoré je presné a príjemne tuhé. Navyše s autom sa celkom dobre parkovalo, keďže jeho šírka dosahuje bežných 1 828 mm.

Benzín a automat nie sú ideálna dvojica

Testovaný automobil bol vybavený 1,5 litrovým motorom EcoBoost spolu so 6 stupňovou automatickou prevodovkou. Škoda, že Ford tento motor nespája s dvojspojkovým PowerShiftom, ale s klasickým automatom.

Obyčajný automat je vhodný pre pokojnú jazdu.... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Obyčajný automat je vhodný pre pokojnú jazdu. Kto však chce jazdiť pomaly, asi nesiahne po 150 koňovom benzínovom motore.

Bohužiaľ, myslíme si, že táto konfigurácia nie je pre auto ideálna. Osobne by sme k tomuto automobilu rozhodne volili naftový motor. Ak nie, tak aspoň manuálnu prevodovku. Výsledkom testovanej kombinácie bola jedine vysoká spotreba a zlý dojem.

Daný motor Ford montuje do vozidiel naprieč svojim celým spektrom. Automat s hydrodynamickým meničom však úspešne zabil jeho dynamiku. Prevodovka je rozhodne vhodná jedine pre absolútnych odporcov manuálu alebo pomaly jazdiacich vodičov.

Kombinovaná spotreba vozidla sa pohybovala na úrovni 7,8 l/100 km. A to sme od 150 koňového motora žiadali veľmi málo. V meste sme dosahovali údaje prekračujúceho hodnotu 9 litrov. A to boli vo vozidle maximálne dvaja ľudia. Pri plne obsadenom aute bude automobil spaľovať ešte viac. Minimálne 1 liter zo spotreby môžeme pripísať na vrub prevodovky, ktorá radila často nízke prevodové stupne a motor nechávala úplne zbytočne v otáčkach. Bohužiaľ, manuálny režim radenia má Ford obmedzený. Preradiť je možné tlačidlom na prevodovej páke, no aj po jeho stlačení tvrdohlavá prevodovka často spolupracovať odmietala.

Kto má záujem o benzínový Grand C-Max, tak 1,5 litrový EcoBoost by mal rozhodne zvoliť so 6 stupňovým manuálom. Okrem toho je v ponuke ešte menší 1,0 litrový motor, ktorý môže dávať lepší zmysel. Skombinovať ho s automatom navyše nie je možné. Najlepšie však pravdepodobne poslúži 1,5 litrový naftový motor TDCi, ktorý je možné objednať aj s dvojspojkovým automatom. Ten je v porovnaní s testovanou prevodovkou omnoho lepší.

Kto chce Grand C-Max, mal by radšej uvažovať o... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Kto chce Grand C-Max, mal by radšej uvažovať o manuálnej prevodovke alebo o dvojspojkovom automate PowerShift, ktorý sa dodáva s 1,5 TDCi.

Záver

Faceliftovaný Ford Grand C-Max stojí s 1,0 litrovým benzínovým motorom EcoBoost 16 190 eur. Najlacnejší 1,5 litrový EcoBoost môžete mať od 21 990 eur a najlacnejší naftový motor Ford ponúka od 20 590 eur. V každom prípade však za túto cenu dostanete zaujímavé riešenie vnútorného priestoru.

Posuvné dvere sú praktické. Uľahčujú... Foto: Pravda, Martin Majerníček
Ford Grand C-Max Posuvné dvere sú praktické. Uľahčujú nastupovanie a vystupovanie a hodia sa aj v úzkych priestoroch.

Automobil je určite riešením pre rodiny, kde počet detí prevyšuje číslo tri. Jeho využiteľnosť je vysoká aj meste, keďže posuvné dvere umožňujú posádke na zadných sedadlách pohodlné vystupovanie na stupovanie. Deti vďaka nim nebudú mať možnosť obúchať kraje dverí o iné autá. Automobil by sme však rozhodne odporúčali párovať buď s manuálnou prevodovkou, alebo s dvojspojkovým automatom, ktorý je však dostupný len pre 1,5 litrový naftový motor TDCi. V meste však dobrú službu odvedie aj 1,0 litrový EcoBoost so 100 alebo 125 konskými silami.

Najvýkonnejší naftový motor s objemom dva litre ponúka výkon až 170 koní spolu s maximálnym krútiacim momentom 400 Nm. Ten môže v spolupráci s kvalitným podvozkom urobiť z Grand C-Maxu veľmi rýchle zvezenie pre veľkú rodinu.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 519
Šírka (mm) 1 828
Výška (mm) 1 684
Rázvor (mm) 2 648
Objem batožinového priestoru 475–1 126/1 867 l
Objem palivovej nádrže 60 l
Pohotovostná hmotnosť 1 507 kg

Technické údaje

Typ Motora zážihový štvorvalec s turbodúchadlom
Zdvihový objem motora 1 499 cm3
Výkon 110 kW (150 k ) pri 6 000 ot./min
Max. krútiaci moment 240 Nm pri 1 600 – 4 000 ot./min
Prevodovka 6-stupňová automatická
Pohon FWD
Max rýchlosť 199 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 10,5 s
Spotreba (kombi) 6,8 l/100 km
Spotreba (test) 7,8 l/100 km
Emisie CO2 154 g/km

Cena a záruka

Základná cena typu od 16 190 EUR
Predajná cena modelu 23 090 EUR
Cena testovaného vozidla vo výbave Titanium X 28 690 EUR
Ford Grand C-Max
Ford Grand C-Max
+39Ford Grand C-Max

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ