Consumer Car: Táto 'krabica od topánok' má byť autom

Tomáš Andrejčák | 09.01.2017 12:00
Dizajnér Joey Ruiter je majstrom minimalizmu. Neznáša všetko, čo je zbytočné. Možno aj preto pripomína jeho najnovšie dielo čosi ako krabicu od topánok. Dvere, okná, rádio? Zabudnite.
Projekt Consumer Car je protestom proti luxusu... Foto: Joey Ruiter
Consumer Car - koncept 2016 Projekt Consumer Car je protestom proti luxusu a čoraz zložitejšiemu dizajnu moderných áut. Nemá strechu, okná ani dvere. Napriek tomu by vás dokázal odviezť tam, kam potrebujete.

Joey Ruiter nie je vo svete priemyselného dizajnu neznámou personou. Do povedomia vstúpil vďaka extrémnym projektom, napríklad štvorkolky Reboot Buggy či Didge Challenger Untamed Concept. Všetky spája nekompromisný minimalizmus. Autá vie totiž oholiť až na kosť. Reboot Buggy napríklad nemalo ani len karosériu. A teraz šokuje vari ešte viac. Nový projekt Consumer Car je totálnym protestom proti luxusu a konzumnej spoločnosti. Prináša len to nevyhnutné na to, aby sme o Consumer Car mohli hovoriť ako o aute.

Doslova "brutálna" je predná... Foto: Joey Ruiter
Consumer Car - koncept 2016 Doslova "brutálna" je predná „maska“. Tvorí ju priehľadný panel so svetelnými trubicami.

Joey Ruiter totiž tvrdí, že dizajn dnešných áut je príšerne zložitý a že na ich majiteľov stále útočí reklama, ktorá sa snaží zákazníkov presvedčiť, že v aute potrebujú množstvo funkcií. V skutočnosti ich však vôbec nevyužívajú. Consumer Car má preto tvar jednoduchého hranola. Chýbajú dvere aj akékoľvek okná. Do interiéru obsahujúceho dve lavice pre štyroch cestujúcich sa nastupuje pomocou stúpačiek. Jednoducho musíte prekročiť bok karosérie. Pred počasím vás má chrániť jedine prilba.

Keďže Consumer Car nepočíta so žiadnymi... Foto: Joey Ruiter
Consumer Car - koncept 2016 Keďže Consumer Car nepočíta so žiadnymi dverami, nastúpiť doň musíte pomocou stúpačiek.

Consumer car nepočíta ani s rádiom či akýmikoľvek prístrojmi. Vystačiť si musíte s volantom a manuálnou prevodovkou. Napriek tomu nemožno tomuto dielu uprieť istú príťažlivosť. Tá spočíva v matnom materiáli, ktorý pripomína plast, a jedinom výstrelku, ktorým je predná maska so svetelnými trubicami. Nebyť páky prevodovky, mohlo by sa zdať, že ide o elektromobil. O pohonnej sústave však zatiaľ nepadlo ani slovo. Takže nie je jasné ani to, či je toto čudo vôbec schopné pohybu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ