Objavili ultravzácne BMW M1. 34 rokov stálo pokryté prachom

Tomáš Andrejčák | 06.01.2017 07:00
BMW M1 - objav v garáži Foto:
BMW M1 je jedno z najvzácnejších áut histórie mníchovskej značky. Asi by ste si nepredstavovali, že ho nájdete pod vrstvou prachu kdesi v sklade či garáži.
Viete si predstaviť, že niekto zabudne na jedno z najvzácnejších BMW histórie? Že auto, z ktorého vzniklo len 457 exemplárov, ostane jednoducho stáť desiatky rokov pokryté prachom? Že nie? Tak presne to sa stalo v Taliansku.

Už samotný vznik BMW M1, jediného skutočného superšportu z Mníchova, bol dramatický. Malo súťažiť v šampionáte cestných vozidiel skupiny 5, no počas projektu zmenila FIA pravidlá súťaže a tým urobila „modrej vrtuli“ poriadny škrt cez rozpočet. Z nádejného „kladiva na Porsche“ sa tak stal prakticky zo dňa na deň nepoužiteľný stroj. Výrobu navyše skomplikovala neúspešná spolupráca s Lamborghini, ktoré malo pomôcť s výrobou požadovanej 400-kusovej homologizačnej série. V Mníchove museli na poslednú chvíľu robiť, čo sa dalo, aby svoj technologický klenot priviedli na svet a mohli ho nasadiť aspoň v skupine 4.

Nakoniec vzniklo v rokoch 1979 až 1981 457 kusov. Nie všetky sa zachovali, ale tie, ktoré existujú, si ich majitelia chránia ako oko v hlave. Dôvod je jasný. Ceny týchto exkluzívnych kúskov stúpajú raketovým tempom nahor. O to viac, že žiaden ďalší superšport s motorom v strede už z Mníchova nikdy nedorazil. A teraz si predstavte, že jedno z týchto plne funkčných BMW M1 ostane stáť v akejsi garáži neuveriteľných 34 rokov. Presne to sa stalo. Exemplár vyrobený v roku 1981, teda v poslednom roku produkcie, jazdil iba dvanásť mesiacov, počas ktorých pribudlo na odometri 7 932 km.

Exemplár vyrobený v roku 1981 má za sebou len 7... Foto: Mint Classic
BMW M1 - objav v garáži Exemplár vyrobený v roku 1981 má za sebou len 7 390 km.

A potom sa z neznámych príčin zastavil čas. Nie preto, aby jeho zámožný majiteľ uskladnil vzácne BMW kdesi v múzeu či ho zakonzervoval ako výhodnú investíciu do budúcnosti. Muselo sa stať čosi nepredvídateľné. Mníchovský 6-valcový skvost s karosériou od Giorgetta Giugiara začal jednoducho zapadať prachom v priestoroch, ktoré nesvedčia ani obyčajným autám. Písal sa rok 1982 a od tej chvíle sa auto ani nepohlo. Objavila ho vlani za zatiaľ nezverejnených okolností až nemecká nenovátorská spoločnosť Mint Classic. A svetu dala o svojom náleze vedieť. Už vtedy však vedela, že vdýchnuť život tomuto krásavcovi s výkonom 204 kW nebude príliš nákladné.

Interiér je ako nový. Stačí utrieť prach. Foto: Mint Classic
BMW M1 - objav v garáži Interiér je ako nový. Stačí utrieť prach.

Okrem pneumatík, ktoré už dávno stratili svoj tvar, zopár „dotykov“ hrdze a vrstve prachu ostalo BMW M1 prakticky nepoškvrnené. Iste, nejaké tie klampiarske a mechanické úpravy si vyžiada, podstatné však je, že všetky súčiastky sú pôvodné – a najmä nič nechýba. Spoločnosť Mint Classic, ktorá sa špecializuje na renovácie vzácnych veteránov, sa teraz pustí do reštaurovania. Takže nie je ďaleko čas, keď bude M1 opäť šprintovať na stovku za 5,4 sekundy a s ľahkosťou prekoná hranicu 260 km/h. Po dokončení prác ponúkne firma znovuzrodené BMW na predaj. O záujemcov iste nebude núdza. Ďalšie BMW M1 v takom stave už jednoducho nenájdete. Takže ponuky sa vyšplhajú na niekoľko stotisíc eur.

BMW M1 - objav v garáži
BMW M1 - objav v garáži
+12BMW M1 - objav v garáži

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ