Test: Ford Mondeo Hybrid – zvládol arktickú zimu

Martin Majerníček | 15.01.2017 07:00
Vyskúšali sme hybridné Mondeo v arktických mrazoch. Ako si poradil moderný pohon s batériami pri teplotách nižších ako -20°C? Kto čaká, že elektromotor spolu s batériami v týchto teplotách vôbec nefungovali, je na omyle.
Bez nálepiek je hybridná verzia rovnaká ako... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Bez nálepiek je hybridná verzia rovnaká ako bežné Mondeo sedan.

Pod kapotou hybridného Mondea pracuje benzínový motor s objemom 2,0 litra, ktorý funguje v Atkinsonovom cykle. Žiadne turbo ani označenie EcoBoost v tomto prípade nie je prítomné. Spolu so spaľovacím motorom spolupracujú dva elektromotory. Jeden s výkonom 37 koní slúži na pohon. Druhý je generátor striedavého napätia a funguje aj ako štartér spaľovacieho motora.

Spoločný výkon sústavy je 187 konských síl. Výkon prenáša bezstupňová automatická prevodovka eCVT, ktorá je v našich končinách taktiež poriadne exotická. K autu Ford nedodáva žiadnu nabíjačku, ani káble. Automobil si sám stráži úroveň nabitia batérií a taktiež sám rozhoduje o tom, kedy Mondeo pôjde len na elektrický pohon a kedy sa pripojí elektromotor.

Pohon je pomerne komplikovaný, no vodič sa o to... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Pohon je pomerne komplikovaný, no vodič sa o to zaujímať nemusí. Mondeo sa o neho postará samo.

Ford v oblasti hybridov nie je žiadnym nováčikom. V minulosti už ponúkal na severoamerickom trhu hybridný Fusion. Nové hybridné Mondeo vytvára konkurenciu najmä pre naftové motory. V meste totiž sľubuje priemernú spotrebu len na úrovni 2,8 l/100 km.

Len sedan s batériami v kufri

Hybridné Mondeo automobilka ponúka len vo forme sedanu a teda stráca sa výhoda liftbacku, kedy sa pre prístup do batožinového priestoru otvorí polovica zadnej časti auta. Vo všeobecnosti je však hybrid bez nálepiek takmer na nerozoznanie od iných modelov. Zmenený pohon naznačujú len užšie pneumatiky s vyššími bočnicami.

Najväčšia zmena sa nachádza v kufri, ktorý nemá rovnú podlahu. Batérie vytvárajú schod a z objemu 525 litrov odoberajú 142 litrov. V interiéri vodič nájde novú grafiku a iné spracovanie. Sedadlá poskytujú potrebný komfort, ktorý vodič nájde v ktoromkoľvek inom Mondeu. Pred ním sa však nachádza tachometer, ktorý je absolútne fádny. Akoby prišiel z minulosti. Jeho najvyššia hodnota ukazuje 200 km/h, ale to je v poriadku. Sedíme v hybride, nie v športiaku. Po stranách tachometra sú dva displeje, kde sa nachádzajú informácie o aktuálnom využívaní pohonu, spotrebe, efektivite jazdy a podobne.

V kufri je schod, pod ktorým sa ukrývajú batérie. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid V kufri je schod, pod ktorým sa ukrývajú batérie.

Centrom interiéru je 8 palcový dotykový displej so systémom Sync 2, ktorý pre prípad hybridu ukazuje aj tok energie. Posádka tak môže sledovať odkiaľ pochádza energia na pohyb, čo robí elektromotor a čo spaľovací motor. Pod displejom sú uložené tlačidlá na ovládanie klimatizácie a rádia. Okolo nich je však bohužiaľ len tmavý, tvrdý plast, ktorý znižuje dojem z celého interiéru, pretože je výrazne „na očiach“.

Aká je teória?

Po stlačení štartovacieho tlačidla sa vo väčšine prípadov nestane nič. Rozsvieti sa len kontrolka, ktorá upozorňuje, že auto je pripravené na pohyb. Z parkovacieho miesta sa teda vodič dostáva len v elektrickom režime, v úplnom tichu.

Z displejov po bokoch tachometra sa vodič... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Z displejov po bokoch tachometra sa vodič dozvie všetko potrebné o pohone a jeho využívaní.

Po krátkom rozbehnutí sa štartuje spaľovací agregát, ktorému elektromotor už len pomáha. Na displejom môžeme sledovať, kedy elektromotor a spaľovací motor ¬spolupracujú a kedy spaľovací motor dobíja batériu. Ak je benzínová pohonná jednotka zohriata a sú na to vytvorené podmienky, vypne sa a nechá udržiavať rýchlosť, jemne akcelerovať alebo brzdiť len elektromotor.

Elektrický pohon rekuperuje energiu pri brzdení, to znamená, že po stlačení brzdy začne brzdiť len elektromotor. Až pri potrebe prudšieho spomaľovania sa pridajú štandardné brzdy, ktoré to urobia pomerne neohrabane a hrubo.

Ford Mondeo Hybrid primárne brzdí elektromotorom. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Ford Mondeo Hybrid primárne brzdí elektromotorom.

Automatická prevodovka eCVT pracuje s otáčkami motora úplne inak ako štandardné prevodovky. Nemá totiž žiadne pevné stupne a otáčky prispôsobuje podľa aktuálnej potreby. Pri pokojnej jazde sú otáčky takmer vždy na úrovni voľnobehu, čo prispieva k hospodárnosti prevádzky. Kto však chce prudko akcelerovať, bude vidieť otáčky poriadne vysoko. Navyše nemenný zvuk vysokých otáčok spojený so zrýchľovaním je neprirodzený.

A čo prax?

K autu sme sa dostali v zimnom období, kedy sa v Bratislave pohybovali teploty okolo nuly. Na začiatku všetko prebieha podľa teoretického plánu. Motor sa však začne pri jazde vypínať až vtedy, keď sa zohreje a navyše začne aj vykurovať kabínu. To znamená, že prvé kilometre je stále v prevádzke. To nám v meste zvyšovalo spotrebu na 6 l/100 km. Automobil mal navyše obuté širšie zimné pneumatiky. V lete vraj Mondeo jazdí so spotrebou 4 l/100 km. Nerozhádže ho ani klimatizácia, pretože jej kompresor je napojený na batérie a teda motor kvôli nej naštartovaný byť nemusí. Úroveň nabitia batérie sa v našom prípade pohybuje od troch štvrtín až doplna.

Hybrid ponúka rovnaké pohodlie ako bežné Mondeo. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Hybrid ponúka rovnaké pohodlie ako bežné Mondeo.

V jednu mrazivú noc odchádzame z Bratislavy, aby sme sa v ešte mrazivejšiu noc mohli vrátiť. Jazda po diaľnici však už tak nízku spotrebu neprinesie. Elektromotor s výkonom 37 koní jednoducho nemá dostatok síl, aby s autom hýbal sám. Podporuje benzínový motor len v stúpaniach. Napriek tomu sa však spotreba pohybuje na úrovni 8 litrov.

Teplota klesá pod –20°C a Mondeo začína stúpať na horský prechod Čertovica. Tu sa ukazuje nedostatok eCVT prevodovky. Potreba výkonu neustále ženie otáčky nad úroveň 4-tisíc, často až takmer k obmedzovaču. Cítime sa ako v hučiacom vysávači. Batéria sa len vybíja, pretože elektromotor sa snaží dodávať benzínovému motoru potrebný krútiaci moment. Spotreba stúpa. Tesne pod vrcholom vidíme batériu po prvýkrát takmer úplne vybitú.

Batérie jazdné vlastnosti príliš neovplyvňujú. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Batérie jazdné vlastnosti príliš neovplyvňujú.

Klesanie však znamená jej rýchlu obnovu. Aj napriek nízkej teplote sa benzínový motor vypína. Batérie sú však čoskoro tak nabité, že sa v prudkom klesaní štartuje benzínový motor, aby brzdil. Rekuperácia prestala fungovať a brzdový pedál odrazu zaberá nižšie ako doteraz. Pri miernejšom klesaní sa však spaľovacia pohonná jednotka opäť vypína a auto ide len na elektrický pohon. Snažím sa prudko neakcelerovať, aby sme nezobudili benzínový dvojliter. Je –25°C stupňov a Mondeo si to už niekoľko kilometrov po rovinke razí len v elektrickom režime. Batérie sa vybíjajú ale nemáme pocit, že rýchlejšie ako keď bolo 0°C. Odrazu však štartuje benzínový motor. Sync 2 hlási, že motor sa naštartoval kvôli kúreniu. Škoda. V elektrickom režime by Mondeo určite ešte nejaký ten kilometer zvládlo.

Počas 350 kilometrovej cesty sme 35 kilometrov prešli len v elektrickom režime. Teplotný rekord počas cesty sme dosiahli –28°C a väčšinu cesty sme prešli po diaľnici. Výsledná spotreba 7,7 l/100 km potvrdzuje, že pohon je vhodný najmä do mesta. V miernejších podmienkach by však spotreba mohla byť nižšia možno aj o 1,5 litra.

Výhoda sa však ukázala v nasledujúce ráno, kedy sa rozozvučal utrápený koncert naftových motorov neschopných naštartovať. Trochu sme sa báli, že vysoké množstvo elektrických častí môže v nízkych teplotách pohnevať. Teplota –18°C Mondeu žiadny problém neurobila. Po stlačení štartovacieho tlačidla však okamžite naštartoval benzínový motor a ostal dlho v prevádzke. Po krátkej dobe sa začal vypínať len pri brzdení.

Za volantom hybridného Mondea sa však z agresívneho vodiča stáva hľadač nízkej spotreby. Automobil vás núti akcelerovať pomaly a nejazdiť príliš rýchlo. Keď sa už benzínový motor vypol, hladkali sme akcelerátor, len aby sme čo najviac prešli na elektrinu. Mondeu navyše ostala vynikajúca schopnosť filtrovať nerovnosti aj napriek tomu, že v kufri malo batérie. Jazda po nekvalitnej ceste pripomína prelet na lietajúcom koberci.

Záver

Výhody hybridného pohonu sú zrejmé najmä v meste, alebo na krátkych jazdách mimo neho. Ani arktické mrazy nedostali hybridný pohon do pomykova a keď bolo auto zohriate neštítilo sa jazdiť na elektrický pohon aj v –25°C.

Mondeo dokáže aj automaticky prepínať diaľkové... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ford Mondeo Hybrid Mondeo dokáže aj automaticky prepínať diaľkové LED svetlá. Avšak niekoľkokrát sa stalo, že zbytočne osvetlili oprotiidúce auto.

Počas testu sme však často rozmýšľali o tom, že daný pohon by sa lepšie uplatnil vo Fieste, ktorej svetom je najmä mestská džungľa. Mondeo má predsa len potenciál aj na dlhšie cestovanie. Systém je však ešte asi natoľko drahý, že Fiestu by za danú cenu len ťažko niekto kúpil. Na druhej strane Ford nastavil cenu hybridného Mondea veľmi férovo. Ponúka ho len vo výbave Titanium za cenu 31 570 eur. To je úplne rovnaká cena ako požaduje za Mondeo 2,0 TDCi s dvojspojkovým automatom a výkonom 150 koní vo verzii sedan.

Na palube sú prítomné LED svetlá s automatickým prepínaním diaľkových svetiel, dažďový senzor, 8 palcový dotykový displej, Bluetooth alebo športové sedadlá. Automobil je vhodný najmä pre ľudí, ktorí jazdia v meste. Na diaľnici sa necíti dobre. Evidentne sa nezľakne ani arktickej zimy.

Rozmery, objemy, hmotnosti

Dĺžka (mm) 4 871
Šírka vrátne zrkadiel (mm) 2 121
Výška (mm) 1 482
Rázvor (mm) 2 850
Svetlá výška (mm) 128
Objem batožinového priestoru 383 l
Objem palivovej nádrže 53 l
Pohotovostná hmotnosť 1 504 kg

Technické údaje

Typ Motora zážihový radový štvorvalec s elektromotorom
Zdvihový objem spaľovacieho motora 1 999 cm3
Výkon sústavy 137 kW (187 k ) pri 6 000 ot./min
Max. krútiaci moment 173 Nm pri 4 000 ot./min
Prevodovka bezstupňová eCVT
Pohon FWD
Max rýchlosť 187 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h 9,2 s
Spotreba (kombi) 4,2 l/100 km

Cena

Základná cena 31 570 EUR
Cena testovaného modelu 37 385 EUR
Ford Mondeo Hybrid
Ford Mondeo Hybrid
+24Ford Mondeo Hybrid

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ