Dacia Duster: Nová generácia je za rohom. Možno už vo Frankfurte

Tomáš Andrejčák | 02.02.2017 19:00
Duster urobil poriadnu dieru do sveta. Lacné SUV je pod značkami Dacia, Renault a tiež Nissan vôbec najúspešnejším modelom skupiny. O to viac očakávaní sa spája s jeho druhou generáciou.
Takto si predstavuje nový 7-miestny Grand... Foto: 0-100.ru
Dacia Duster - 2018 ilustrácia Takto si predstavuje nový 7-miestny Grand Duster britský Auto Express. Karoséria má mať v predĺženej verzii na dĺžku až 4,7 metra. Konkurovať by tak mohol aj Škode Kodiaq.

Dacia Duster je na trhu od roku 2010, teda siedmy rok. To je dosť dlhá kariéra na to, aby prišla na svet druhá generácia. Lenže Renault, ako materská automobilka, v podstate nemá veľa dôvodov ponáhľať sa. Dusteru sa aj s jediným väčším faceliftom z roku 2014 stále nesmierne darí. Je vôbec najúspešnejším modelom skupiny Renault, ak berieme do úvahy všetky jeho deriváty pre Áziu, Rusko či Južnú Ameriku, kde nesie okrem loga Dacie aj emblémy Renaultu či dokonca Nissanu.

Samozrejme, o novom Dusteri sa šušká minimálne tri roky, odkedy na autosalóne v Sao Paulo objavil koncept atraktívneho pikapu Renault Oroch s tvarmi nápadne pripomínajúcimi bestseller Dacie. Až teraz je však vo veci o čosi viac jasno. Na tému druhej generácie sa totiž nedávno pre rumunské médiá vyjadril Hakim Boutehra, šéf rumunskej divízie úžitkových vozidiel Renault Commercial. „Pripravujeme sa na predstavenie nového Dusteru. Bude to kompletne nové auto, ktorého predaj odštartujeme v Rumunsku v januári 2018.“

Duster ostane verný pôvodnej filozofii. Mal by... Foto: 0-100.ru
Dacia Duster - 2018 ilustrácia Duster ostane verný pôvodnej filozofii. Mal by teda ponúknuť bezkonkurenčný cenovo-hodnotový pomer. Zároveň však vyrazí za novými náročnejšími zákazníkmi.

To by mohlo znamenať, že svetový debut nového Dusteru sa bude konať na októbrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Potvrdený je aj príchod novej predĺženej verzie Grand Duster s troma radmi sedadiel. Podľa Boutehru ostane Duster verný pôvodnej filozofii. Mal by teda ponúknuť bezkonkurenčný cenovo-hodnotový pomer. Aspoň v základných verziách. Zároveň však vyrazí za novými náročnejšími zákazníkmi, ktorí požadujú viac výbavy a technológií.

Podľa neoficiálnych informácii použije Duster z dôvodu ceny len modernizovanú platformu súčasnej generácie. Tá má byť tuhšia a dlhšia. Sedemmiestna verzia by mala dokonca v ponuke Dacie zastúpiť nie príliš úspešné MPV Lodgy. Podobne to má byť s motormi, ktoré prevezme od predchodcu. Špekuluje sa však aj nad výkonnejším dieselom 1,6 dCi (96 kkW). Vzhľadom na väčšie rozmery by to Dusteru prospelo.

Očakávať môžeme pohon oboch náprav, automatickú prevodovku, minimálne robotizovanú, a možno aj automatickú klimatizáciu. Pribudnúť má aj bezpečnostná výbava. Najväčšie zmeny však podstúpi dizajn. Ten by mohol čiastočne vychádzať zo spomínanej štúdie pikapu Oroch z roku 2014. Podobne ako doteraz zamieri aj na trhy Ázie, Ruska a Južnej Ameriky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ