DS7 Crossback: Francúzske prémiové SUV nachytané v Paríži

Tomáš Andrejčák | 14.02.2017 16:00
DS 7 Crossback  - Paríž Foto:
Nové väčšie SUV DS 7 Crosback by malo byť blízkym príbuzným Peugeotu 3008 a 5008. Na dĺžku mu tak môžeme hádať 4,5 až 4,6 metra.
Možno už na autosalóne v Ženeve uvidíme premiéru veľkého luxusného SUV z prémiovej divízie koncernu PSA. Inak by asi francúzska automobilka vynaložila viac úsilia na zamaskovanie svojej novinky, ktorá sa preháňa ulicami Paríža.

Predaje luxusných „Citroënov“ nejdú tak, ako by si to koncern PSA predstavoval. Teda aspoň nie v Európe. V Číne sa totiž novej značke darí. Tamojší zákazníci berú DS za čosi podobné ako BMW, Audi alebo Mercedes-Benz. Lenže na starom kontinente nestačí prezliecť mainstreamovú techniku do luxusného kabáta. A už vôbec nie, ak v modelovej ponuke chýba SUV. Z portfólia DS hrá na túto strunu jedine DS 4 Crossback, čo je málo, ak uvážime, že ide len o outdoorovú verziu klasického DS 4. To by sa však malo čoskoro zmeniť. Predaje má priviesť k plusovým číslam úplná novinka – veľký crossover DS 7 Crossback.

Ako vidieť, klasické prístroje vystrieda... Foto: Frank@Twitter
DS 7 - Paríž Ako vidieť, klasické prístroje vystrieda digitálny kokpit.

Ten bude určený nielen pre Čínu, ale aj Európu. Premiéra je pravdepodobne za rohom, keďže v uliciach Paríža sa už podarilo zachytiť DS 7 Crossback bez akejkoľvek kamufláže. A nevyzerá zle. Príslušnosť k značke potvrdzuje veľkou čelnou maskou s chrómovými lištami lemujúcimi reflektory. Pri pohľade na zadný stĺpik si zas možno spomeniete na predošlú generáciu Audi Q5. O samotnom aute ale veľa nevieme. Isté je, že základom bude modulárna platforma EMP2, ktorá slúži mnohým modelom koncernu PSA od Peugeotu 308 až po dodávku Citroën Spacetourer. DS 7 Crossback si však pravdepodobne požičia verziu z nového Peugeotu 5008.

To by znamenalo približnú dĺžku 4,6 metra a motory s objemom 1,6 litra, pri diesloch maximálne 2,0 litra. Do hry má však vstúpiť po prvýkrát plug-in hybridná sústava. Tú má tvoriť preplňovaný benzínový 4-valec s objemom 1,6 litra, naladený minimálne na 110 kW, elektromotor s výkonom 80 kW a 8-stupňová prevodovka. Či bude motor v prevodovke, alebo na zadnej náprave, tak ako pri dieselhybridnom DS 5, nie je známe. V každom prípade, „zástrčkové“ DS 7 Crossback dostane li-ion batérie s kapacitou 13 kWh, čo by mohlo zaručiť čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 50 až 60 km.

Viac by sme sa mali dozvedieť už o pár dní. Ak bude DS 7 Crossback debutovať v marci v Ženeve, iste si nenechá koncern informácie až na poslednú chvíľu. Zvlášť ak už na internete kolujú neoficiálne snímky z parížskych ulíc. Takáto reklama žiadnemu modelu neprospieva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ