Nemec žije v čerpacej stanici. Prestaval ju na úžasný dom

Tomáš Andrejčák | 17.02.2017 19:00
Staré priemyselné budovy sú „in“. Majú zvláštne čaro a atmosféru, ktoré vedia odovzdať galériám, kaviarňam či nákupným centrám. Platí to však aj o starých benzínkach? Berlínsky galerista Juerg Judin je presvedčený, že áno. Do jednej z nich sa doslova zamiloval. A nakoniec v nej býva.
Táto čerpacia stanica tu stála už v... Foto: freundevonfreunden
Čerpacia stanica prestavaná na dom Táto čerpacia stanica tu stála už v päťdesiatych rokoch. Patrila spoločnosti Shell. A nedala spávať jednému nemeckému galeristovi.

Juerg Judin žije v Berlíne. Je to jeden z najvplyvnejších galeristov a od osemnástich rokoch vášnivý zberateľ umenia. Už v roku 1992 si všimol v centre mesta opustenú čerpaciu stanicu Shell z päťdesiatych rokov. Pravidelne okolo nej chodieval a keďže má rád aj architektúru a zvlášť ho fascinujú opustené budovy, urobil si z nej niekoľko fotografií. Na objekte sa neskôr ocitla ceduľka „Na predaj“. Už vtedy sníval, aké by to bolo, keby sa z tohto objektu starých čias stala galéria. Lenže všetko ostalo iba v rovine predstáv. Veď rozhodnúť sa investovať do starej „pumpy“ je naozaj trochu bláznivé.

Prestavba na obytný priestor nebola vôbec... Foto: freundevonfreunden
Čerpacia stanica prestavaná na dom Prestavba na obytný priestor nebola vôbec jednoduchá, najmä ak chcel jej majiteľ zachovať pôvodný vzhľad, napríklad zaoblené okná.

Celé to trvalo neskutočných trinásť rokov. Je až napodiv, že čerpaciu stanicu dávno nezlikvidovali, nevyrástla tu nová budova alebo ju niekto nekúpil. Juerga „nakopol“ až moment, keď si všimol, že z objektu tabuľka zmizla. Vtedy sa doslova zľakol. „Preboha, niekto kúpil moju čerpaciu stanicu,“ opisuje Judin vtedajšiu situáciu. Našťastie, tabuľku našiel ležať na zemi, jednoducho po dlhých rokoch spadla. Vtedy sa v ňom čosi zlomilo. Judin síce celkom netušil, do čoho sa púšťa, ale už neustúpil. Napokon, keď mal 22 rokov, otvoril si vlastné kino, takže s experimentmi mal už nejaké tie skúsenosti.

Dnes je v dome Juerga Judina všetko, čo... Foto: freundevonfreunden
Čerpacia stanica prestavaná na dom Dnes je v dome Juerga Judina všetko, čo potrebuje. Od záhradky cez kuchyňu až po ateliér.

„Dúfal som, že predpisy dovolia zachovať stavbu. Nebolo to však vôbec isté, pretože v tejto časti mesta je povinné, aby mali budovy fasádu priamo pri chodníku.“ Stará čerpacia stanica bola posunutá viac vzad a pred ňou bol prístrešok pre tankujúce autá, ktoré sa tu však neobjavili už dobrých štyridsať rokov. „Táto stavba symbolizuje obdobie nemeckého hospodárskeho zázraku, takzvaný Wirtschaftswunder. Preto som chcel všetko zachovať v čo najautentickejšej podobe, okná, rámy, predajňu aj dvere do servisu,“ spomína Juerg.

Táto "čerpačka" je v centre... Foto: freundevonfreunden
Čerpacia stanica prestavaná na dom Táto "čerpačka" je v centre Berlína. Podobných oáz pokoja tu veľa nenájdete.

Pôvodne mal v pláne prestavať benzínku na galériu. A tak sa aj do projektu pustil. Všetko sa však ukázalo oveľa zložitejšie a nákladnejšie. Napríklad zohnať zaoblené okná s dobrou izoláciou a pritom použiť pôvodné rámy, bolo priam nadľudské úsilie. Lenže všetko, čo Juerg robí, robí z nadšením. A stavba ho fascinovala stále viac a viac. Priestor, svetlo, proporcie. Až dospel k názoru, že všetko, čo tu je, je akoby robené pre dušu umelca, akoby vznikla budova priamo preňho. „Nie, galéria nie, nasťahujem sa sem ja,“ objasňuje Juerg svoje konečné rozhodnutie.

A tak sa aj stalo. Judin nakoniec upravil všetko tak, aby tu mohol bývať. Srdcom jeho domu je kuchyňa v mieste, kde bol pôvodne servis. Obývacia izba zas sídli v bývalej predajni. Obklopuje ho množstvo umenia a dobového nábytku. Za zmiesnku stojí nádherný luster. Našiel dokonca miesto na záhradku. A napriek tomu, že sa považuje za mestského človeka, začal v nej pestovať zeleninu, bylinky a dokonca chovať sliepky, takže tieto suroviny už v obchode nekupuje. Na vidieku nič zvláštne, ale teraz hovoríme o centre Berlína. Veľa „domčekov“ so záhradou tu veru nenájdete. Až na jednu čerpaciu stanicu, ktorá dnes stojí za nízkym bielym plotom.

Čerpacia stanica prestavaná na dom
Čerpacia stanica prestavaná na dom
+15Čerpacia stanica prestavaná na dom

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ