Vigo plánuje výrobu elektrického superbiku. Má pokoriť všetkých

Tomáš Andrejčák | 02.03.2017 16:00
Vigo - elektrický superbike Foto:
Superbike Vigo má byť poháňaný elektromotorom s výkonom 90 kW. To mu zabezpečí akceleráciu na stovku za 3,2 sekundy. Aj preto ten ostrý dizajn.
Britská spoločnosť Vigo Motorcycles Ltd., hľadá investorov pre projekt elektrického superbiku. Ten má nastaviť úplne nové normy vo svete batériami poháňaných motocyklov. Počíta s dojazdom až 640 km!

Vigo Motorcycles pracuje na projekte elektrického superbiku a prostredníctvom portálu Indiegogo hľadá investorov na financovanie ďalšieho vývoja a výroby. Z neho pochádzajú aj snímky pripravovaného stroja. Podľa Viga má byť motorka poháňaná elektromotorom s výkonom 90 kW, ktorý umožní zrýchlenie na stovku za 3,2 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 290 km/h.

Hmotnosť má byť len 160 kg, čo sa zdá trochu rozprávková hodnota, keďže Vigo počíta s batériami s kapacitou až 21 kWh, čo je približne toľko, ako majú mestské elektromobily. Pravdepodobne preto pôjde o novú generáciu akumulátorov. Táto kapacita má vraj postačovať na to, aby na jedno nabitie absolvoval jazdec vzdialenosť až 640 km. Nabíjanie článkov zaberie z bežnej elektrickej siete s napätím 220 V okolo sedem hodín. Na rýchlonabíjačkách bude stačiť 30 minút.

Motocykel má tiež komunikovať so smartfónmi, čo znamená, že bude na diaľku spojený s majiteľom. Ten potom získa rôzne prevádzkové údaje, napríklad o stave nabitia, polohe a podobne. Momentálne Vigo pracuje na prvom funkčnom prototype. Snímky sú teda zatiaľ len virtuálnym počítačovým návrhom dizajnu. A nevyzerajú zle. Kedy sa však stretneme so sériovým produktom, Vigo neuviedlo.
Vigo - elektrický superbike
Vigo - elektrický superbike
+3Vigo - elektrický superbike

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ