RAF-2203: Bizarná ruská reklama na dodávku je triler. Nájdite si čas

Tomáš Andrejčák | 04.03.2017 07:00
RAF-2203 - reklama na dodávku Foto:
Latviu si možno pamätáte aj z ciest bývalého Československa. Vyrábala sa neuveriteľných 21 rokov. V takýchto situáciách ste ju však určite nikdy nevideli.
Načo bolo nutné robiť v bývalom Sovietskom zväze reklamu na autá, keď tamojšie podniky nedokázali uspokojiť dopyt? Tak na to je ťažká odpoveď. Každopádne, výrobca dodávok RAF sa pochlapil. V roku 1989 priviedol na svet polhodinový promofilm. Stojí za to. Je to totiž neuveriteľný mix reklamy, rozprávky a bizarností, aký ste ešte nevideli.

Pamätáte si ešte na Latviu, ruskú dodávku, ktorá sa v osemdesiatych rokoch dovážala aj do bývalého Československa? Vyrábal ju Rižský autobusový závod (RAF) v rokoch 1976 až 1977. Sprevádzalo ju kódové označenie RAF-2203 a v ponuke vystriedala starší model RAF-997. V Rusku, ale aj v krajinách socialistického bloku slúžila na rôzne účely. Existovali nákladné dodávky, mikrobusy, ale aj sanitky či vojenské verzie. Latvia používala 4-valcový motor z GAZ-u 24, teda slávnej Volgy, a cez 4-stupňovú prevodovku posielala hnací moment k zadným kolesám.

Ako to už v ZSSR bývalo, ani napriek nízkej kúpyschopnosti nedokázali tamojšie automobilky nasýtiť dopyt. Áut nebolo nikdy dosť pre ľudí, ktorí si ich mohli dovoliť, ani pre firmy. O to bizarnejšie pôsobí marketingový počin RAF-u z roku 1989, teda ešte z čias, keď si nemuseli ruské automobilky deliť trh s konkurenciou. Zaplatil totiž výrobu reklamy, ktorá sa dnešnou optikou dá pochopiť asi len veľmi ťažko. Vlastne nejde ani o reklamu, ako skôr reklamný film a možno rozprávku. Ako inak, v hlavnej úlohe vidíme RAF-2203 s priam nadprirodzenými schopnosťami.

Okrem dodávky je hlavným hrdinom promo filmu... Foto: RAF
RAF-2203 - reklama na dodávku Okrem dodávky je hlavným hrdinom promo filmu malý ruský chlapec.

Scenár, na ktorom sa podieľalo aj marketingové oddelenie RAF-u, vychádza zo sna každého malého chlapca – aby sa jeho hračkárske autíčko zmenilo na skutočné. A to sa aj stalo ruskému chlapcovi, hovorme mu napríklad Aľjoša. Teda aspoň v jeho predstavách, keď za pouličným výkladom, pravdepodobne značkovej predajne, uvidel modely Latvie. To, čo nasleduje potom, je neuveriteľný, takmer 30-minútový mix absurdností s prvkami reklamy, rozprávkovej fikcie, kaskadérskej virtuozity, trileru až po roadmovie.

Aľjoša jednoducho sadne za volant vysnívaného RAF-u a vyrazí do nekonečného Ruska. Odvezie elegantnú dámu, utečie polícii, prejde príkre skalnaté svahy, v prírode stretne Rómov z legendárneho muzikálu Cigáni idú do neba či artistov. Jazdí na dvoch kolesách alebo na streche ďalších dvoch dodávok. Jednoducho, zažije veľké dobrodružstvo malého chlapca. Celý film pritom demonštruje univerzálnosť a spoľahlivosť Latvie. Predvádza sa tu vo všetkých verziách, neuveriteľných situáciách a nakoniec predvedie balet na lade. S realitou to asi veľa spoločné nemá, ale v reklamách a rozprávkach to neprekáža.

Kto vie, aký marketingový efekt film vyvolal. Najskôr vôbec žiadny. Latviu to nezachránilo. Pritom musel stáť tento projekt samotný podnik nemalé prostriedky. Zaangažovaní sú herci, umelci, kaskadéri, jednoducho výprava, podobná skutočnému filmu. Alibi pre prípad neúspechu nájdeme hneď v prvých titulkoch. Toto kinematografické veľdielo je totiž venované všetkým zamestnancom podniku a zvlášť dlhoročnému riaditeľovi Iľjovi Ivanovičovi Pozdniakovi. Úsmevné. Určite však stojí za zhliadnutie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ