Volvo XC60: Veľká zmena po deviatich rokoch

Tomáš Andrejčák | 09.03.2017 12:00
Volvo predstavilo v Ženeve druhú generáciu menšieho SUV XC60. Je vlastne prvým zástupcom nového šesťdesiatkového radu a v mnohom inšpirované luxusným XC90. Vrátane plug-in hybridnej verzie T8 s výkonom 300 kW.
Menšie SUV XC60 si vzalo za vzor svojho... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Menšie SUV XC60 si vzalo za vzor svojho väčšieho brata XC90. Vidieť to na prednej maske aj „Thorových“ svetlách.

Pre Volvo je menšie SUV XC60 extrémne dôležitým modelom. Tvorí až 30 % jeho globálnych predajov. Počas neuveriteľných deviatich rokoch produkcie putovalo k zákazníkom takmer jeden milión exemplárov. A napriek pokročilému veku nikdy nestratilo popularitu. V Európe dokonca obsadilo post najpredávanejšieho prémiového SUV strednej triedy, úspešnejšieho ako Audi Q5, BMW X3 či Mercedes-Benz GLC (GLK). Rovnaké ambície má aj jeho nástupca. Niet pochýb, že ich naplní, cestu mu totiž razí už viac ako rok jeho väčší a mimoriadne úspešný súrodenec Volvo XC90.

Rozmery Volvo zatiaľ neprezradilo, ale vidíme... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Rozmery Volvo zatiaľ neprezradilo, ale vidíme aspoň dynamickejší profil, o ktorý sa postarala prudšia spodná línia tretieho bočného okna.

Budú mať veľa spoločné, napríklad ľahkú platformu SPA pripravenú aj pre hybridný pohon a úsporné motory Drive-E. Podobnosť vidieť aj v dizajne. Máme tu predné svetlá s motívom Thorovho kladiva a zadné svetlá vytiahnuté vysoko do stĺpikov. Profil je ale o čosi dynamickejší, najmä vďaka prudšej spodnej linke zadného okna. Rozmery zatiaľ Volvo neprezradilo, ale novinka by mohla strácať na svojho veľkého brata približne 25 cm. Podobne je to v interiéri s veľkým dotykovým rozhraním Sensus, digitálnym prístrojovým panelom a dekoráciami s diamantovým výbrusom a la Orrefors.

Interiér vychádza tiež z XC90 vrátane... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Interiér vychádza tiež z XC90 vrátane multimediálneho rozhrania Sensus a digitálneho prístrojového panelu. Klimatizácia bude dodávať veľmi čistý vzduch.

O špičkovú bezpečnosť sa postarajú nové asistenčné systémy. Napríklad obohatenie známeho systému autonómnych bŕzd City Safety o asistent riadenia Oncoming Lane Mitigation, ktorý dokáže zasiahnuť v prípade hroziacej čelnej kolízie tým, že upraví smer. Podobné zásahy do riadenia využíva aj monitoring slepého uhla zrkadiel (BLIS) v prípade nevhodného preraďovania sa do vedľajšieho prúdu obsadeného iným vozidlom. Za príplatok možno bezpečnostný arzenál rozšíriť o systém semiautomatického riadenia Plot Assist, ktorý prevezme riadenie na dobre značených cestách do rýchlosti 130 km/h, teda aj v kolónach.

Najvýkonnejšou a papierovo zároveň... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Najvýkonnejšou a papierovo zároveň najúspornejšou verziou sa stane plug-in hybridné Volvo XC60 T8 s výkonom 300 kW, ktoré zrýchli na stovku za 5,4 sekundy.

Pod kapotou budú pracovať výlučne dvojlitrové 4-valce Drive-4. Naftu zastúpia motory D4 (140 kW) a D5 (173 kW) s technológiou PowerPulse s dvojicou turbodúchadiel. Benzínovú ponuku tvorí verzia T5 s turbodúchadlom preplňovaným motorom (187 kW) a T6 (235 kW), ktorý pridáva navyše kompresor. Na vrchole pyramídy zaujme miesto plug-in hybrid T8, kombinujúci agregát T8 a elektromotor s celkovým výkonom 300 kW. Volvo XC60 tak bude akcelerovať na stovku za 5,3 sekundy. Výroba novinky odštartuje v polovici apríla vo švédskom závode Troslanda. Na trh by mohlo doraziť už v priebehu leta.

Volvo XC60 - 2017
Volvo XC60 - 2017
+28Volvo XC60 - 2017

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ