Jaguar: Šestoro hodiniek pre vzkriesené E-Type Lightweight

Tomáš Andrejčák | 08.03.2017 20:30
Vznikne len šesť kusov a len pre majiteľov ultravzácnych Jaguarov E-Type Lightweight. Cenu nepoznáme. A možno je to dobré.
Hodinky evokujúce legendárnu sériu odľahčených... Foto: Jaguar
Bremont - Jaguar Lightweight Watch Hodinky evokujúce legendárnu sériu odľahčených Jaguarov E-Type vznikli v spolupráci so známym výrobcom chronografov Bremont. Ich ciferník pripomína rýchlomer.

Pred troma rokmi prišiel Jaguar s nezvyčajným projektom. Od šesťdesiatych rokov mu totiž na „sklade“ ostalo šesť šasi z pôvodne plánovanej osemnásťkusovej série E-Type Lightweight, určenej pre motoristický šport. V porovnaní s klasickými sériovými E-Type bola verzia Lightweight vyrobená z ľahučkého hliníka. To znamenalo úsporu 114 kg. Nakoniec však vzniklo len dvanásť exemplárov. A potom sa 50 rokov nič nedialo. Jaguar sa však rozhodol, že svoj dávny „hriech“ zmaže dokončením zostávajúcich kusov, a to za pomoci divízie Jaguar Heritage.

Rotor má tvar volantu a svoj dizajn dáva na... Foto: Jaguar
Bremont - Jaguar Lightweight Watch Rotor má tvar volantu a svoj dizajn dáva na známosť cez sklenený kryt.

Tak sa aj stalo. Reinkarnované veterány sú na nerozoznanie od originálov, veď tak ako v šesťdesiatych rokoch automobilka použila dobové výrobné postupy. Za každý kus si od záujemcov o vzácny exemplár vypýtala astronomických 1 370 000 eur. A pritom takéto auto možno použiť iba v rámci pretekov historických vozidiel. Záujemcovia sa však, pochopiteľne, našli, a tak dostali ďalšiu ponuku. Tentoraz zo sveta príslušenstva. Jaguar pre nich pripravil šesťkusovú sériu špeciálnych hodiniek, inšpirovaných práve sériou E-Type Lightweight.

New Jaguar E-Type Lightweight je na... Foto: Jaguar
Jaguar Lightweight E-Type New Jaguar E-Type Lightweight je na nerozoznanie od svojich predchodcov zo začiatku šesťdesiatych rokov. Vzniklo len šesť kusov.

Vznikli v spolupráci s dvorným dodávateľom chronografov, značkou Bremont. Hodinky s priemerom 43 mm majú ciferník evokujúci rýchlomer dobového Jaguaru. Ich korunka nesie logo automobilky a vzor dezénu historických pneumatík. Zadná časť umožňuje pohľad do útrob chronografu aj na rotor s motívom volantu. Samotné puzdro pozostáva z opracovaného hliníka. Lenže nie obyčajného. Ide o prebytočný materiál z výroby legendárnej série E-Type. Celé to dotvára kožený remienok, tiež z „odpadu“ pôvodného čalúnenia.

A cena? Tak tú automobilka nezverejnila. Napokon hodinky si môžu kúpiť výlučne majitelia znovuzrodených veteránov.
Bremont - Jaguar Lightweight Watch
Bremont - Jaguar Lightweight Watch
+3Bremont - Jaguar Lightweight Watch

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ