Pirelli Connesso: Inteligentné plášte vám 'zavolajú' na mobil

Tomáš Andrejčák | 17.03.2017 12:00
Taliansky pneumatikársky gigant Pirelli predstavil v Ženeve inteligentné pneumatiky s čipom. Ten poskytne potrebné údaje prostredníctvom aplikácie v smartfóne. A k tomu všetkému pribalilo Pirelli novú sériu farebných plášťov.
Čip pneumatiky prepojený s mobilnou aplikáciou... Foto: Pirelli
Pirelli Connesso - čip v pneumatike Čip pneumatiky prepojený s mobilnou aplikáciou vášho smartfónu a firemným cloudom Pirelli dokáže informovať o tlaku, teplote, zaťažení a opotrebovaní každého plášťa.

Moderné pneumatiky vás dnes dokážu prostredníctvom systému TPMS informovať o poklese tlaku. V Európe je tento systém monitorovania dokonca povinný. Lenže Pirelli prichádza s inováciou, ktorá toho dokáže viac. Cieľom je pochopiteľne zvýšiť vašu bezpečnosť, pretože nevhodné obutie znamená veľké riziko. Pre rad pneumatík P Zero a Sottozero preto Pirelli pripravilo systém Connesso, ktorého základom je špeciálny čip inštalovaný na vnútornej strane pneumatiky.

Má hmotnosť len deväť gramov a priemer 100 mm. Dokáže toho dosť veľa. Meria tlak, teplotu, okamžité zaťaženie aj opotrebenie dezénu. Všetky tieto údaje posiela do vášho mobilného telefónu a prostredníctvom špeciálnej aplikácie aj do firemného cloudu. Vodič má tak k dispozícii presné údaje z každej pneumatiky vrátane predpokladanej životnosti vyjadrenej počtom kilometrov až do definitívneho opotrebenia.

Systém vás dokonca môže navigovať k predajcovi... Foto: Pirelli
Pirelli Connesso - čip v pneumatike Systém vás dokonca môže navigovať k predajcovi pneumatík alebo privolať pomoc v prípade defektu.

Softvér vám tiež pomôže nájsť predajcu nových pneumatík či najbližší pneuservis, či zavolať pomoc pri defekte. Zatiaľ bude systém Connesso k dispozícii len ako súčasť príplatku pri pneumatikách s priemerom od 19 palcov. Neskôr sa má rozšíriť aj pre menšie plášte. Ideou je prepojiť softvér Connesso s palubným systémom vozidla, čo by znamenalo, že sa vám potrebné údaje, upozornenia a služby zobrazia priamo na displeji multimediálneho rozhrania.

Viac individualizácie  prinesú farebné bočnice.... Foto: Pirelli
Pirelli Connesso - čip v pneumatike Viac individualizácie prinesú farebné bočnice. Na výber budú červené, žlté, strieborné a biele linky.

Druhou novinkou Pirelli sú pneumatiky s farebnými linkami na bočniciach. Taliansky výrobca totiž tvrdí, že v poslednom čase stúpa túžba ľudí po personalizácii. Jednoducho, chcú sa odlíšiť. Pomôcť majú práve bočnice v červenej, čiernej, striebornej alebo bielej farbe. Ide o vysokotrvanlivú úpravu, čo znamená, že farba nevybledne ani keď budú pneumatiky na hranici svojej životnosti. Aj túto vychytávku možno skombinovať so systémom Connesse.

Na trh by sa mali obe inovácie dostať ešte tento rok. Najprv v USA a na významných európskych trhoch. Podobný systém čipov však nie je celkom novinkou. Používa sa už dlhšie pri nákladných pneumatikách, napríklad pri značke Goodyear, čo umožňuje veľkým dopravcom lepšie manažovať ich hospodárenie s plášťami. To je pre takéto podniky vlastniace desiatky či stovky kamiónov veľká výhoda.
Pirelli Connesso - čip v pneumatike
Pirelli Connesso - čip v pneumatike
+3Pirelli Connesso - čip v pneumatike

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ