Ferrari pre Erica Claptona je hotové

Tomáš Andrejčák | 15.06.2012 09:35
Ferrari Foto:
Ferrari SP12 EC používa techniku modelu 458 Italia, dizajnom od Pininfarinu však evokuje legendárne Ferrari 512i BB.
V Maranelle vzniklo ďalšie unikátne Ferrari. Jeho budúcim majiteľom nebude nik iný ako fenomenálny anglický bluesman Eric Clapton.

Postaviť si ho dal na zákazku priamo u automobilky a jej divízie Ferrari Special Projects. Jednoducho sa mu zacnelo po svojom starom Ferrari 512i BB, ktoré vlastnil v osemdesiatych rokoch. To by už však dynamikou neuspokojilo Claptonové chúťky po výkone a tak zdieľa tento solitér s názvom SP12 EP (Special 12 Eric Slapton) šasi a techniku aktuálneho modelu 458 Italia.

Nostalgia však bola taká silná, že v karosárni Pininfarina upravili dizajn Italie na spôsob legendárnej „päťstodvanástky“. Karosérie je prakticky úplne nová. Asociáciu vytvárajú nasávače v prednej kapote, tvar zadných stĺpikov či dvojfarebná schéma čierno-červenej karosérie.

Stavba tohto Ferrari trvala automobilke dva... Foto: Ferrari
Ferrari Stavba tohto Ferrari trvala automobilke dva roky. Cena sa vyšplhala na 3 milióny eur.

Dvojmiestneho žrebca poháňa v strede uložený 4,5-litrový vidlicový 8-valec s výkonom 570 koní (419 kW). To je o 210 viac ako mala jeho historická predloha. A to napriek tomu, že má menší objem a o štyri valce menej. Dynamické vlastnosti Ferrari neuvádza, ale predstavu o nich si možno utvoriť vďaka parametrom sériovej Italie. Tá šprintuje na stovku za 3,7 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 330 km/h.

Stavba jedinečného exempláru trvala dva roky. Hrdý majiteľ za ňu podľa neoficiálnych informácií zaplatí približne tri milióny eur. Len pre zaujímavosť, za túto sumu by ste si mohli obstarať hneď tri kusy najdrahšieho sériového auta planéty – Bugatti Veyron.