Dávajte si pozor, je tu dušičkový víkend

Opäť je tu čas dušičiek. Najbližšie dni zažije Slovensko na cestách pohyby, ktoré sú typické azda len pre čas Vianoc.

30.10.2011 09:00
Cesta Foto:
Na cesty sa vyrojili aj sviatoční vodiči.
debata

Podobne ako každý rok, aj teraz väčšina z nás vyrazí na cesty, aby sa po čase stretla s rodinou, blízkymi, či známymi a spolu navštívili miesta našich predkov, či rodinných príslušníkov. V práci sa snažíme „vyčistiť stôl“, teda dokončiť veci tak, aby sme si mohli prípadne vziať deň, dva voľna navyše, napríklad už kvôli deťom, ktoré majú opäť prázdniny. Bohužiaľ, okrem pozitívnych udalostí nás opäť čakajú aj plné cesty a teda uponáhľaní a zväčša nervózni vodiči. Ak si prečítate tento krátky článok, skúste si zachovať dobrú náladu a buďte tolerantní. Skúste si pozrieť 6 rád, ako tento extra ťažký víkend zvládnuť čo najlepšie. Našťastie, väčšina územia Slovenska má priaznivú predpoveď počasia, a to je veľké pozitívum. Nepokazme si to našou hlúposťou.

  • plánovanie cesty – každú cestu si naplánujte. Nielen čo sa týka trasy, tú zväčša poznáte. Podstatné je zvládnuť to z časového hľadiska. Nechajte si časovú rezervu aspoň 20% a pribaľte si trpezlivosť.
  • technický stav – venujte pár minút kontrole základných funkcií. Nie len svetlám, ale najmä pneumatikám. Prezujte na zimné, večer a v noci budú teploty okolo nuly a dbajte na správny tlak v nich.
  • za volant sadajte odpočinutí a bez stresu. Únava a stres sú príčinou nehody z nepozornosti, nedania prednosti, či porušovania základných pravidiel cestnej premávky.
  • Sústreďte sa a predvídajte. Ak dokážete čítať správanie sa ostatných vodičov, budete na vzniknuté situácie lepšie reagovať.
  • dodržujte odstup. Od 1.11. je to povinnosť všetkých vodičov, začnite trénovať pár dní skôr. Medzera na 2 sekundy je absolútne minimum! Samozrejme, v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok je nutné odstup zvýšiť.
  • jazdite ohľaduplne. Cesta nepatrí len Vám. Na cesty vyrazia aj menej skúsení, sviatoční, vodiči. Rešpektujte ich.
debata chyba
Články podľa značiek