Namiesto sedemdňových diaľničných nálepiek budú desaťdňové

Desaťdňové diaľničné nálepky za 10 eur pre osobné automobily do 3,5 tony budú vodiči používať od začiatku budúceho roka.

13.11.2011 10:30
Diaľničná nálepka Foto:
Sedemdňové diaľničné nálepky budú čoskoro minulosťou.
debata (7)

Desaťdňové diaľničné nálepky nahradia súčasné sedemdňové v hodnote 7 eur. Rozhodla o tom vláda na návrh ministra dopravy Jána Figeľa (KDH). Kabinet schválil zmenu nariadenia o výške úhrady za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest pre motorové vozidlá a jazdné súpravy.

Predaj desaťdňových diaľničných známok v roku 2012 by mal dosiahnuť 1,8 mil. kusov. Je to o 23,6 % menej, ako keby zostali platiť sedemdňové nálepky. Plánované príjmy z predaja desaťdňových nálepiek však majú byť napriek tomu vyššie o 3,4 %. Mali by predstavovať 15,01 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, respektíve 18,01 mil. eur vrátane dane. Keby zostali platiť nálepky na sedem dní, predalo by sa ich 2,36 mil. kusov a príjmy by dosiahli 14,52 mil. eur bez dane a 17,42 mil. eur s daňou.

Ministerstvo dopravy zdôvodnilo zavedenie desaťdňových nálepiek tým, že novela zákona o pozemných komunikáciách nahradila sedemdňové známky desaťdňovými. „Stanovená cena na úrovni 10 eur kompenzuje zníženie predaja 10-dňovej diaľničnej nálepky v porovnaní s predajom týždňovej nálepky. Náklady na výrobu zostávajú v rovnakej výške s tým, že viac nálepiek sa z riadnej tlače presúva do rezervy, ktorú NDS a.s. (Národná diaľničná spoločnosť) môže a nemusí využiť,“ informovalo ministerstvo dopravy. Náklady na výrobu nálepiek dosahujú 148,25 tis. eur bez dane. Desaťdňová diaľničná nálepka na Slovensku bude mierne lacnejšia ako v Českej republike, ale drahšia ako v Rakúsku a Maďarsku.

7 debata chyba
Články podľa značiek