Pravidlá jazdy na diaľnici

Pred nadchádzajúcimi sviatkami a presunmi národa po republike je dobré pripomenúť si základné pravidlá správania sa na diaľniciach a rýchlostných cestách, ktoré nadobudli účinnosť 1. novembra 2011.

20.12.2011 12:25
Diaľnica Foto:
Jazda na diaľnici si vyžaduje rovnakú pozornosť, ako kdekoľvek inde.
debata (1)

Rýchlosť jazdy

Na diaľnici smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 80 km/h. V úseku diaľnice prechádzajúcom cez obec smie vodič motorového vozidla jazdiť rýchlosťou najmenej 65 km/h. Táto minimálna rýchlosť jazdy sa nevzťahuje na vodiča motorového vozidla vchádzajúceho na diaľnicu, vychádzajúceho z diaľnice, pri súbežnej jazde a v iných prípadoch, ak je to potrebné z hľadiska bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

Ak vodič motorového vozidla počas jazdy zistí na vozidle alebo na náklade chybu, pre ktorú nemožno dosiahnuť na rovine stanovenú minimálnu rýchlosť, musí diaľnicu opustiť na najbližšom výjazde; to neplatí, ak sa pred výjazdom z diaľnice nachádza parkovisko, kde musí vozidlo odstaviť.

Na mestskom diaľničnom obchvate je povolená... Foto: Robert Hüttner
Diaľnica Na mestskom diaľničnom obchvate je povolená max. rýchlosť 90 km/h (ak nie je značkou určené inak).

Maximálna povolená rýchlosť na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách je 130 km/h, 90 km/h na diaľnici v obci, ak nie je značkou určené inak.

Jazda v pruhoch

Mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu. V ostatných jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to potrebné na obchádzanie, predchádzanie, otáčanie alebo na odbočovanie. Vodič je povinný na vozovke alebo v jazdnom pruhu jazdiť vpravo pri pravom okraji vozovky alebo jazdného pruhu.

Bezdôvodná jazda v ľavom jazdom pruhu je na... Foto: Ľuboš Pilc
Diaľnica Bezdôvodná jazda v ľavom jazdom pruhu je na diaľnici zakázaná.

Súbežná jazda

Ak je na ceste s dvoma a alebo s viacerými jazdnými pruhmi v jednom smere jazdy taká hustá premávka, že sa utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých vodič motorového vozidla môže jazdiť len takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť súbežne vedľa seba.

Pri súbežnej jazde sa nepovažuje za predchádzanie, ak vozidlá idú v jednom z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v inom jazdnom pruhu.

Pri súvislých prúdoch vozidiel je často pravý... Foto: Robert Hüttner
Diaľnica Pri súvislých prúdoch vozidiel je často pravý pruh rýchlejší ako ľavý. V takom prípade nejde o predchádzanie sprava.

Ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka cestnej premávky, vodič vozidla idúceho vo voľnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy.

Dávanie prednosti v jazde

Na ceste s troma jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy je vodič prechádzajúci z ľavého jazdného pruhu do stredného jazdného pruhu povinný dať prednosť v jazde vodičovi prechádzajúcemu do stredného jazdného pruhu z pravého jazdného pruhu.

Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou.

Predchádzanie

Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy.

Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním. Nesmie ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje. Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla.

Vodič predchádzaného vozidla nesmie zvyšovať rýchlosť jazdy ani inak brániť predchádzaniu. Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo, ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil iné motorové vozidlo idúce po diaľnici.

Vodič motorového vozidla, ktorého najväčšia prípustná celková hmotnosť presahuje 7,5 t, alebo vodič jazdnej súpravy, ktorej najväčšia prípustná hmotnosť presahuje 7,5 t, nesmie pri jazde po diaľnici predchádzať iné motorové vozidlo.

V obci sa nepovažuje za predchádzanie, keď vozidlá v jednom jazdnom pruhu idú rýchlejšie ako v inom jazdnom pruhu. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.

Bezpečná vzdialenosť

Vodič motorového vozidla je povinný dodržiavať za vozidlom idúcim pred ním takú vzdialenosť, aby sa predchádzajúce vozidlo mohlo pred neho bezpečne zaradiť.

Vodiči nákladných vozidiel sú povinní nechať si... Foto: Andrej Barát
Diaľnica Vodiči nákladných vozidiel sú povinní nechať si pred sebou väčšiu vzdialenosť ako v prípade osobných áut.

Vodič motorového vozidla je na diaľnici povinný za vozidlom idúcim pred ním dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. Bezpečná vzdialenosť je minimálne taká vzdialenosť, ktorú vozidlo prejde za dve sekundy. Ak ide o motorové vozidlo kategórie M3, N2 alebo N3, vzdialenosť, ktorú prejde za tri sekundy.

Na záver si zapamätajme zlaté pravidlo slušnosti, ktoré zakotvuje už aj nový cestný zákon: Budeš sa správať ohľaduplne a budeš si počínať tak, aby vodič, ktorý má prednosť v jazde, nemusel náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy. Zároveň, ak jazdíš po hlavnej ceste, na ktorú vychádza vozidlo, ktorému vzhľadom na intenzitu premávky nie je umožnené zaradiť sa, budeš brať ohľad na jeho zjavný úmysel.

Zdroj: Zákon o cestnej premávke č. 313/2011

1 debata chyba
Články podľa značiek