Vodiči si priplatia aj za diaľničné nálepky

Hlbšie do vrecka budú mať tento rok aj príležitostní vodiči. Okrem vyšších pokút za nedodržiavanie predpisov si totiž priplatia aj za diaľničné nálepky.

13.01.2012 07:00
Diaľničná nálepka Foto:
Za ročnú diaľničnú nálepku na auto do 3,5 t zaplatia slovenskí motoristi 50 eur.
debata (1)

Najlacnejšia bude stáť namiesto vlaňajších sedem eur už desať. Dôvodom je, že týždňové nálepky nahradili desaťdňové. „Stanovená cena na úrovni 10 eur kompenzuje zníženie predaja 10-dňovej diaľničnej nálepky v porovnaní s predajom týždňovej nálepky. Náklady na výrobu zostávajú v rovnakej výške s tým, že viac nálepiek sa z riadnej tlače presúva do rezervy, ktorú Národná diaľničná spoločnosť môže a nemusí využiť,“ uviedlo ministerstvo dopravy. Dôvodom na vyradenie týždňových nálepiek je podľa neho novela zákona o pozemných komunikáciách, ktorá sedemdňové známky nahradila desaťdňovými.

Stanovená cena je pritom v porovnaní s okolitými krajinami nadhodnotená. V susednom Rakúsku desaťdňová nálepka stojí osem eur a podobne aj v Maďarsku je to 8,60 eura. O niečo drahšia v porovnaní s nami je zas v Česku, kde sa sumy začínajú pri 11,70 eura.

Vzhľadom na vyššiu cenu ministerstvo odhaduje, že predaj desaťdňových známok bude nižší, ako by naďalej predávalo týždenné. Napriek tomu, že ráta s takmer o štvrtinu nižším počtom predaných kusov, zisky by mali byť o 3,4 percenta vyššie a pohybovať sa na úrovni približne 18 miliónov eur.

Na druhej strane však nezmenené zostávajú ostatné ceny známok pre automobily do 3,5 tony. V prípade ročnej ide o sumu 50 eur a v prípade mesačnej o desať eur. Rovnaké ceny nálepiek platia aj pre prípojné vozidlá.

1 debata chyba
Články podľa značiek