České úrady varujú pred čudným združením

Čudné české združenie, ktoré tvrdí, že ochráni vodičov pred platením väčšiny pokút na cestách, najnovšie sľubuje že na Slovensku začne fungovať od augusta.

01.08.2013 06:00
debata (26)
Čudné české združenie tvrdí, že ochráni vodičov... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
polícia, doprava, rýchlosť, pokuta, radar, meranie Čudné české združenie tvrdí, že ochráni vodičov pred platením väčšiny pokút na cestách.

Pôvodne pritom deklarovalo, že svoje služby začne poskytovať už v júli. „Ladíme posledné detaily, náš interný právnicky tím je tento týždeň na území Slovenskej republiky a ukončujeme posledné procesy,“ tvrdí obchodný riaditeľ Lukáš Palkovič.

Združenie sľubuje, že šoféri nebudú musieť platiť pokuty napríklad za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti, predbiehanie cez plnú čiaru či za nerešpektovanie signálov na semaforoch. Musia vraj splniť iba dve podmienky – podpísať zmluvu a zaplatiť ročný poplatok 150 eur. Potom vraj dopravným policajtom nezaplatia ani cent. Výnimku tvoria prípady, keď vodič spôsobí dopravnú nehodu alebo pri dopravnej kontrole polícia zistí, že má v krvi alkohol, omamné alebo psychotropné látky.

Združenie však spravilo aj ďalšie čudné kroky. Na sociálnej sieti facebook totiž malo zaregistrovanú stránku pre svojich fanúšikov, ktorú v priebehu júla celú zrušilo a založilo nanovo. Šéf obchodu odmieta, že sa to stalo, aby im nikto nedokázal predchádzajúce sľu­by.

„Pôvodnú stránku založil a viedol náš slovenský koordinátor, ktorý bohužiaľ celú myšlienku ukradol, skopíroval a vytvoril si vlastnú konkurenčnú spoločnosť,“ argumentuje Palkovič.

V Česku už má združenie tisíce zákazníkov. Radí im, aby pri priestupku nič nepodpisovali a žiadali riešenie v správnom konaní. Následne zástupcovi združenia vystavia plnú moc na zastupovanie a na dopravný inšpektorát tak nemusia ani ísť. „Projekt vznikol z dôvodu, že stále viac policajtov sa cíti byť opití svojou mocou a často na to doplácajú vodiči, ktorí sa nevedia brániť a nepoznajú zákon,“ odpovedal v minulosti zástupca združenia. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka však odkázal, občania sa pred zneužívaním právomocí a aroganciou môžu brániť už v súčasnosti. Sťažovať sa môžu napríklad u nadriadeného policajta alebo u kontrolného orgánu, prípadne sa môžu obrátiť na inšpekciu ministerstva vnútra.

Ak však pokuta bola vodičovi uložená za preukázateľne spáchaný priestupok, platiť musí, aj keby sa sťažoval na všetkých miestach. Zástupca združenia si však nemyslí, že poistku budú zneužívať arogantní šoféri, ktorí po zaplatení ročného poplatku nebudú mať žiadne hranice svojho správania. „Keby sa to malo stať, už by sa to stalo v Českej republike. Sedemdesiat percent klientov nám ale za rok nedodá nič. Nie sme poistka pre maniakov, ale pre ľudí, ktorých vodičský preukaz živí,“ podotýka šéf obchodu.

Česká národná banka však upozornila, že ľudia by si pri uzatváraní zmluvy mali dávať pozor. „Činnosť takýchto občianskych združení napĺňa znaky poisťovacej činnosti, nedisponujú však povolením Českej národnej banky na prevádzkovanie poisťovacej činnosti a nie sú preto na území Českej republiky oprávnené poskytovať poistenie ani také poistenie sprostredkovať,“ uviedla česká centrálna banka. Či však v Česku proti nim zakročia, nie je v súčasnosti zrejmé.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #úrady #pokuty #vodič #rýchlosť
Články podľa značiek