Frankfurt 2013: Z konceptu iV-4 bude skutočný nástupca Suzuki SX4

Kompaktný mestský crossover od Suzuki bude konkurovať Opelu Mokka alebo Škode Yeti. Vyrábať sa začne v Maďarsku od roku 2015.

13.09.2013 12:00
debata (1)
Drsné geometrické tvary štúdie iV-4 a obrovské... Foto: Suzuki
Suzuki-i V-4 Concept 2013 Drsné geometrické tvary štúdie iV-4 a obrovské 20-palcové kolesá majú upriamiť pozornosť na nový systém pohonu oboch náprav AllGrip, ktorý sa dostane aj do sériového modelu.

Novým modelom Suzuki SX4 S-Cross japonská automobilka poriadne zamotala hlavy svojim priaznivcom. Veľkosťou totiž tento nováčik narástol o triedu vyššie a označenie SX4 navodzovalo dojem, akoby bol S-Cross jednoznačným nástupcom menšej esixštvorky. To by sa však Suzuki dobrovoľne vzdalo účasti v lukratívnom segmente malých mestských crossoverov. Vo Frankfurte preto vystavuje koncept kompaktného SUV Suzuki iV-4, ktorý je rozmermi oveľa bližší pôvodnému modelu. A nie je to rozhodne len výstrel do tmy. Zo štúdie sa do roku 2015 stane sériový model.

Dĺžkou 4 215 mm je koncept iV-4 oveľa bližší... Foto: Suzuki
Suzuki-i V-4 Concept 2013 Dĺžkou 4 215 mm je koncept iV-4 oveľa bližší Suzuki SX4, než nový S-Cross

Štúdia Suzuki iV-4 má na dĺžku 4 215, na šírku 1 850 a na výšku 1¤665 mm. Mohla by sa tak pustiť do boja s Renaultom Captur, Peugeotom 2008, ale najmä crossovermi s pohonom oboch náprav, napríklad Opelom Mokka či Škodou Yeti. Práve „štvorkolka“ sa má totiž stať najsilnejšou zbraňou iV-4. Naznačuje to už samotné označenie, kde i znamená „individualitu“, V „vozidlo“ a číslovka 4 práve pohon 4WD. Suzuki tvrdí, že iV-4 bude schopnosťami v teréne presahovať rámec bežných mestských crossoverov.

Koncept je vybavený novým systémom AllGrip, ktorý umožňuje nastavenie štyroch jazdných módov – Auto, Sport, Snow a terénneho Lock s pevným rozdelením hnacieho momentu medzi nápravy v pomere 50:50. Napokon poznáme ho už z nového S-Crossu. O motoroch však nepadlo zatiaľ ani slovo. Suzuki len konštatuje, že sériový model bude mať najnižšie emisie CO2 vo svojej triede.

Karoséria je lakovaná briliantovou belasou... Foto: Suzuki
Suzuki-i V-4 Concept 2013 Karoséria je lakovaná briliantovou belasou metalízou evokujúcou odraz oblohy v mrakodrape. Kontrastuje s ňou čierna strecha.

Sériový model sa začne vyrábať v roku 2015 v maďarskom závode Suzuki, kde bude schádzať z liniek spolu s SX4 S-Cross, Swiftom a Splashom. Dovtedy sa určite vzdá showcarových výstrelkov podobe megalomanských 20-palcových kolies, laserových snímačov na streche či briliantovej metalízy evokujúcej odraz oblohy v mrakodrape. Motív prednej masky a grafický podpis denných svetiel mu však pravdepodobne zostanú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #autosalón Frankfurt 2013 #Suzuki #iV-4 #SX4
Články podľa značiek