Na policajných autách pribudnú elektronické oči

Nová technológia, do ktorej slovenská polícia investuje 40 miliónov eur, odhalí automaticky kradnuté autá, ale aj prípadné korupčné správanie policajtov.

24.09.2013 18:00
policajné autá Foto:
Kamerové oči inteligentných policajných áut budú neustále monitorovať a nahrávať situáciu pred vozidlom a zároveň lustrovať všetky evidenčné čísla.
debata (2)

Až 780 policajných áut dostane od budúceho roka špeciálne kamery a softvér schopný lustrovať evidenčné čísla. Na základe prepojenia s medzinárodnou databázou kradnutých vozidiel dokáže takýto systém napríklad odhaliť už počas jazdy, či vozidlo nepochádza z trestnej činnosti alebo či nie je hľadané z iného dôvodu. To všetko sa bude diať bez zásahu policajtov. Len čo systém zistí nejaký nesúlad, informuje o tom posádku prostredníctvom informačného displeja a zvukového alarmu vo vozidle. Samozrejme, kamera poslúži polícii aj na dokumentovanie vašich priestupkov.

Tieto inteligentné vozidlá však dokážu oveľa viac. Podľa ministra vnútra Róberta Kaliňáka pomôžu polícii v prvom rade „zvýšiť obrátky v teréne“. Technológia totiž umožní on-line kontrolu vodičských, občianskych a technických preukazov. Neskôr by mal pribudnúť aj takzvaný zónový radar na meranie rýchlosti a platobný terminál. Ten uľahčí spôsob platby pokút pomocou platobnej karty priamo na mieste.

Inteligentné policajné autá budú prepojené s operačnými strediskami polície. Vďaka tomu môže ich posádka získavať informácie o páchateľovi, napríklad jeho pohybe už počas cesty na zásah. Umožní tiež rýchlejší pohyb informácií medzi občanmi a políciou. Ak napríklad pošlete z vášho mobilu fotografiu vzniknutej dopravnej situácie polícii, tá ju hneď rozpošle príslušným hliadkam.

Nová technológia inteligentných policajných áut je však zameraná aj na kontrolu samotných policajtov. Systém GPS s funkciou AVL bude automaticky monitorovať pohyb policajných áut a kamera zaznamenávať riešenie priestupkov. Tie budú musieť policajti vykonávať vždy pred kamerou inteligentného policajného vozidla. Minister si od toho sľubuje zníženie prípadov korupčného konania zo strany polície.

Takto vybavených vozidiel s lustračným systémom bude 780. Ďalších 1 600 dostane aspoň obmedzenú výbavu s GPS a monitorovacím systémom AVL. Prevažne budú montované do mladších policajných áut, ktoré nemajú najazdených viac ako 50 000 kilometrov, ale aj do nových áut, ktoré polícia plánuje nakúpiť v rámci masívnej obnovy vozového parku. Do konca roka by tak malo v policajných garážach pribudnúť minimálne 500 vozidiel Škoda Fabia, Peugeot 208, VW Golf, Kia Ceed a Hyundai i30.

V súčasnosti prebiehajú testy novej technológie, pričom ostrá prevádzka by sa mala začať od začiatku budúceho roka. Celá táto „paráda“ bude stáť 40 miliónov eur, z ktorých až 95 % preplatí Európska únia.

Čo dokážu inteligentné policajné autá:

  • automaticky lustrovať evidenčné čísla vozidiel
  • nahrávať a archivovať záznamy z dopravy a riešenia priestupkov
  • on-line lustrovať doklady (občianske, vodičské a technické preukazy)
  • monitorovať polohu a pohyb policajných vozidiel
  • merať rýchlosť vozidiel
  • uhrádzať pokuty pomocou platobného terminálu
  • informovať posádku policajného vozidla o situácii ešte pred príchodom na miesto trestného činu alebo nehody
2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #policajné autá #GPS #AVL #lustrácia #evidenčné čsla
Články podľa značiek