Fiat vlastní talianskeho výrobcu naftových motorov VM Motori

Koncern Fiat získal úplnú kontrolu nad tradičným talianskym výrobcom naftových motorov po tom, čo odkúpil 50-percentný podiel od General Motorsu. VM Motori sa tak bude plne sústreďovať na potreby Fiatu a sesterského Chrysleru.

18.11.2013 16:00
3,0 V6 MultiJet Foto:
Výkonný 6-valec 3,0 V6 MultiJet od VM Motori, vyvinutý v spolupráci s Fiat Powertrain Technologies, poháňa už dnes napríklad Lanciu Thema, Jeep Grand Cherokee ale aj prestížne Maserati Ghibli.
debata (1)

Vlastnícke pomery v talianskej „motorárni“ VM Motori boli nastavené v roku 2007, teda v časoch, keď Fiat spolupracoval s americkým gigantom GM. Obaja partneri vlastnili polovicu spoločnosti, no odvtedy sa ich cesty rozišli a Fiat sa preorientoval na koncern Chrysler. Kúpou 50¤% podielu VM Motori od GM za 34,1 milióna eur sa tak stal Fiat 100-percentným vlastníkom tejto spoločnosti.

Pre Fiat je to strategická záležitosť, pretože VM Motori má byť v budúcnosti výhradným dodávateľom výkonných naftových motorov pre koncern Fiat aj Chrysler. Už dnes pracujú jeho 6-valcové agregáty napríklad v Jeepe Grand Cherokee, Lancii Thema, ale aj v rýdzo americkom Dodge RAM. A ich počet bude, najmä v súvislosti s rozširovaním „nafty“ v USA, prudko rásť. Motor 3,0 V6 by mal byť čoskoro nasadený napríklad aj do Chrysleru 300 C, ale aj do Maserati Ghibli či nového veľkého sedanu Alfy Romeo, ktoré budú pre Fiat v USA veľmi dôležité.

Okrem 6-valcových motorov pre osobné vozidlá však spoločnosť VM Motori založená už v roku 1947 vyrába aj troj- a štvorvalcové naftové agregáty a motory pre úžitkové autá, ale aj lodný priemysel či pre potreby pohonu generátorov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Power technologies #VM Motori
Články podľa značiek