Pokuty v doprave sa znížia, no povinností pribudne

Pravidlá pre motoristov sa opäť menia. Po dvoch rokoch od ostatných úprav vstúpi od januára do platnosti ďalšia novela zákona o cestnej premávke.

25.11.2013 06:00
polícia, doprava, rýchlosť, pokuta, radar, meranie Foto: ,
Horná sadzba za prekročenie povolenej rýchlosti v obci najviac o 20 a mimo obce najviac o 30 kilometrov za hodinu sa zníži zo 60 na 50 eur.
debata (12)

Vďaka novele cestného zákona klesnú niektoré pokuty a zmiernia sa pravidlá odoberania vodičských preukazov. Rezort vnútra, ktorý zákon pripravil, tvrdí, že tým reaguje na zlepšenie bezpečnostnej situácie na cestách.

Znižovanie pokút sa týka menej závažných dopravných priestupkov, ako sú nezapnuté pásy alebo svetlá, jedenie či pitie za volantom, ale aj prekročenie povolenej rýchlosti v obci najviac o 20 a mimo obce najviac o 30 kilometrov za hodinu. Horná sadzba pokuty sa tu zníži zo 60 na 50 eur. "To znamená, že kým doteraz mohol policajt za porušenie bežných priestupkov uložiť sankciu od 0 do 60 eur, po novom to bude od 0 do 50 eur,“ vysvetľuje rezort vnútra.

Trikrát a dosť len pri závažných nehodách

Zmierni sa aj zásada trikrát a dosť. Znamenala, že ak niekto v priebehu piatich rokov spôsobil najmenej tri dopravné nehody, automaticky prišiel o vodičské oprávnenie, a to bez ohľadu na škody, ktoré spôsobil. Ak chcel šoférovať znova, nanovo sa musel zapísať do autoškoly. Len vlani na to podľa polície doplatilo dvadsať ľudí. Ministerstvo vnútra však tvrdí, že to zbytočne trestalo aj ľudí, ktorí spôsobili len drobné nehody, pri ktorých sa nikto ani nezranil. Po novom sa preto zúži okruh týchto dopravných nehôd na smrteľné alebo s následkom na zdraví.

Legislatíva sa uvoľní aj pri prideľovaní evidenčných čísel. Tie pred časom polícia prestala vydávať za poplatok podľa vlastného výberu s tým, že sa tak vyhne korupcii. Docielila to spustením nového softvéru, ktorý evidenčné tabuľky náhodne generuje. Prijatá novela možnosť výberu tabuliek s malou obmenou vracia späť. Rozdiel je v tom, že kým v minulosti bol poplatok 331 eur a bolo možné nakombinovať si len ŠPZ zloženú z písmen, nie číslic, nový zákon hovorí o rovnakom poplatku, 165,50 eura za každú tabuľku, a štandardnej tabuľke so štyrmi písmenami a tromi číslicami v strede. Navyše výber bude obmedzený na tabuľky s číslom zo skladových zásob polície.

Napriek odporu časti odbornej verejnosti sa rozšíria aj povinnosti chodcov, ktorí budú musieť nosiť reflexné vesty alebo iné reflexné prvky vždy, keď idú po ceste za zníženej viditeľnosti, či už v obci, alebo mimo nej. Proti tomuto opatreniu boli najmä niektoré obce, ktoré nemajú dostavané chodníky a ľudia v nich zvyčajne chodia po okrajoch ciest. Ak si totiž v tme či hmle nedajú povinne predpísanú vestu, aj im bude po novom hroziť pokuta 60 eur. Ministerstvo však ustúpiť odmietlo. "Je to potrebné v súvislosti s aktuálnym negatívnym vývojom počtu nehôd s následkom smrti alebo ťažkého zranenia najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky,“ uviedlo. Podľa štatistík totiž chodci vlani zavinili až 442 dopravných nehôd, z ktorých bolo 384 v obciach.

Ďalším sprísnením pre nevodičov je tiež rozšírenie zákazu jedenia, pitia a fajčenia aj na spolujazdcov na motorkách či trojkolkách. Tí doteraz mohli zákaz obchádzať, keďže zákon o nich osobitne nehovoril. Úpravou ich však do zákazu zahrnul aj s hrozbou pokuty 50 eur.

Motorkári budú parkovať aj na chodníkoch

Motorkárov však, naopak, poteší, že na rozdiel od iných vodičov budú môcť na chodníku zaparkovať alebo zastaviť aj v zóne, ktorá inak státie či zastavenie zakazuje. Vzťahovať sa to bude aj na miesta s plateným státím. Kým autá tam budú môcť parkovať len na vyhradených alebo vyznačených miestach, motorky a bicykle bude možné odstaviť aj na chodníku. Jedinou podmienkou bude, aby pre chodcov zostalo voľné aspoň 1,5 metra chodníka.

Nové pravidlá sa dotknú aj postupu v prípadoch, ak sa niekto dostane do kolíznej situácie. Týkať sa to bude škodových udalostí, pri ktorých vodič niekomu poškodí majetok, s výnimkou auta. Kým dnes napríklad pri poškodení plota stačí, aby vinník jeho vlastníkovi oznámil svoje osobné údaje, od januára to už stačiť nebude. Majiteľa daného majetku bude musieť vyhľadať a spoločne vypíšu a podpíšu správu o nehode, čo by malo zjednodušiť odškodňovanie. V prípade, ak sa to vodičovi nepodarí, zo škodovej udalosti sa automaticky stane dopravná nehoda, ku ktorej už bude musieť zavolať políciu.

Prísnejšie postupy začnú platiť aj pre lekárov a psychológov, ktorí vydávajú potvrdenie o zdravotnej a psychologickej spôsobilosti. Posielať ho budú musieť povinne aj priamo polícii, keďže doterajšia prax ukázala, že tieto potvrdenia sa falšovali. Navyše vyhláška k zákonu presne vymenúva, čo všetko majú psychológovia pri zisťovaní závislosti od alkoholu a iných návykových látok skúmať.

O „ešpézetky“ budeme môcť žiadať elektronicky

Hoci väčšina z prijatých zmien nadobúda účinnosť až od začiatku budúceho roka, časť novely vstúpila do platnosti už od 7.¤novembra. Ide predovšetkým o zriadenie Národnej evidencie vozidiel, čo je informačný systém, ktorý umožní vykonávať aj elektronické podania. Znamená to, že vďaka nemu bude už čoskoro možné napríklad o nové tabuľky s evidenčným číslom alebo o nové doklady k autu žiadať aj elektronicky a nebude nutné všetky úkony osobne nahlasovať na dopravných inšpektorátoch. Vodiči to tak budú môcť spraviť prostredníctvom nových občianskych preukazov s čipom, ktoré má ministerstvo vnútra začať vydávať od decembra, a osvedčenia o evidencii v podobe plastovej kartičky.

"Pomocou týchto dokladov bude možné prihlásiť sa do systému cez internet a podať žiadosť o akýkoľvek evidenčný úkon. Pokiaľ pôjde o zmenu vo vlastníckych právach k vozidlu, bude sa vyžadovať aj zaručený elektronický podpis,“ vysvetľuje rezort vnútra. Podľa neho žiadateľ cez platobný portál uhradí daný poplatok a následne mu príde elektronicky informácia o vykonanej zmene v systéme. "Na dopravný inšpektorát príde už iba v konkrétnom čase odovzdať staré tabuľky s dokladmi a prevezme si nové. Predpokladá sa aj objednávanie na konkrétny čas,“ dopĺňa ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #cestný zákon #novela o cestnom zákone
Články podľa značiek