Predaje elektromobilov rastú. V roku 2016 ich bude jazdiť milión

Mnohí ich považujú stále za slepú uličku. Rastúce predaje však tvrdia čosi iné. Záujem o elektromobily stúpa geometrickým radom.

11.04.2014 17:00
Nissan Leaf Foto:
K najväčším producentom elektromobilov je japonský Nissan, po ňom americký koncern General Motors a následne Toyota.
debata

Podľa štúdie Centra pre výskum solárnej a vodíkovej energie v Bádensku-Württembersku (ZSW) rastie predaj automobilov poháňaných výlučne elektrickou energiou priam raketovým tempom. V posledných troch rokoch dochádzalo za každých dvanásť mesiacov k 100-percentnému nárastu odbytu. Údaje pritom vychádzajú z celosvetových registrácií elektromobilov.

Kým na začiatku roka 2012 jazdilo na cestách približne 100-tisíc elektrických áut, o rok neskôr to bolo už 200-tisíc a na začiatku tohto roka dokonca až 405-tisíc elektromobilov. Najväčší dopyt je v USA, Japonsku a Číne. Nasledujú európske krajiny ako Francúzsko, Holandsko, Nórsko a Nemecko.

Je logické, že na prvých priečkach sa umiestňujú štáty, ktoré majú programy na podporu predaja ekologických áut. Buď formou priamych dotácií pri nákupe, alebo formou daňových úľav a výhod v cestnej premávke. Napríklad bezplatného používania diaľnic, bezplatného parkovania alebo používania jazdných pruhov verejnej dopravy. V USA tak jazdí v súčasnosti 174-tisíc elektromobilov, v Japonsku 68-tisíc a v Číne 45-tisíc.

K najväčším výrobcom elektromobilov patria automobilky z Japonska a USA. Najviac ich predáva Nissan, General Motors a Toyota. Samotné batérie majú však pôvod hlavne v Ázii. Ak by dopyt po elektromobiloch rástol rovnakým tempom aj v budúcnosti, bude podľa ZSW už v roku 2016 brázdiť komunikácie po celom svete viac ako jeden milión elektrických vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #predaj áut
Články podľa značiek