Toyota zvoláva do servisov 6,39 milióna áut. Aj na Slovensku

Modely Toyota RAV4, Yaris či Urban Cruiser môžu mať problémy s riadením, sedadlami aj elektrinou. Na Slovensku bude pozvaných do servisov minimálne 581 majiteľov dotknutých áut.

09.04.2014 15:30
Toyota Yaris Foto:
Zvolávacia akcia zasiahne aj u nás veľmi rozšírené modely Toyota Yaris či Toyota RAV4. Týka sa to predošlých generácií vyrobených v rokoch 2004 až 2010.
debata

Japonská Toyota zvoláva do servisov po celom svete 6,39 milióna vozidiel. Ide teda o jednu z najväčších zvolávacích akcií v histórii automobilového priemyslu. Dôvodom sú možné problémy s riadením, so sedadlami a s káblovými zväzkami.

Toyota uviedla, že pri niektorých modeloch je možná porucha na stĺpiku riadenia, pri ďalších hrozí zlomenie káblových zväzkov a niektoré majú problém s posúvaním sedadiel. Medzi kontrolované vozidlá patria modely Toyota Yaris, Urban Cruiser, RAV4 a Hilux, ktoré boli vyrobené medzi rokmi 2004 až 2010. Z celkového počtu 6,39 milióna vozidiel sa to v Európe týka približne 770 000 áut.

Toyota však zdôrazňuje, že si nie je vedomá toho, že by spomenuté poruchy spôsobili nejakú nehodu alebo zranenie, napísala agentúra Reuters. V susednej Českej republike ide o približne 1 550 dotknutých vozidiel. Oficiálne čísla za Slovensko nie sú definitívne. Ako pre Pravdu povedal Adrian Tirinda zo slovenského zastúpenia Toyoty, k dnešnému dňu je to zatiaľ 581 kusov. Tento počet však môže narásť, keďže spočítavanie nebolo ešte ukončené.

Pre Toyotu to nie je zďaleka prvá zvolávacia akcia. Kvôli problémom s nechceným zrýchľovaním niektorých modelov a s brzdami hybridného Priusu bola automobilka nútená v posledných rokoch zvolať na kontrolu na celom svete takmer 14 miliónov áut. Napriek tomu sa jej podarilo vlani udržať pozíciu najväčšieho svetového výrobcu automobilov. Z jej liniek zišlo v roku 2013 9,98 milióna áut.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #zvolávacia akcia #Toyota Yaris #Toyota RAV4 #Toyota Urban Cruiser #Toyota Hilux
Články podľa značiek