Chorvátsko vyberalo 10 rokov zlé mýtne. Zarábalo o 260 000 eur viac

V Chorvátsku vypukol škandál okolo nesprávnej sadzby mýta na tamojších diaľniciach. Dve spoločnosti, ktoré systém prevádzkujú, účtovali neprávne sumy. A to celých desať rokov!

25.04.2014 16:00
Chorvátske diaľnice Foto:
Za používanie chorvátskych diaľnic platili aj slovenskí motoristi posledných desať rokov viac, ako mali. Hlavnou príčinou vyšších sadzieb mýtneho bola nesprávne vypočítaná skutočná dĺžka úsekov. Len štvrtina zodpovedala realite.
debata (2)

Podľa chorvátskych médií zaplatili nielen domáci, ale aj zahraniční motoristi pre chybu každý rok za používanie diaľnic približne o dva milióny kún viac, ako mali. V prepočte to predstavuje asi 260 000 eur. Obe spoločnosti museli teraz upraviť cenník tak, aby vybrané mýto súhlasilo s tým, koľko kilometrov automobily na diaľniciach absolvujú.

Doteraz totiž vládol v účtovaní chaos. Zhruba z 3 000 cien stanovených v cenníku ich bola len štvrtina vypočítaná správne, teda na základe kilometrov. Približne na polovici úsekov platili motoristi viac, ako mali, a asi na 800 úsekoch bolo, naopak, účtované nižšie mýtne. Po precenení ušetria napríklad tí, ktorí budú cestovať zo Záhrebu do Splitu, na úseku dlhom 380 km asi sedem kún. Doteraz platili 184 kún.

Príčin zle účtovaného mýtneho je niekoľko. Najčastejšie cestári uvádzali nesprávnu dĺžku úsekov. Vychádzali totiž z pôvodných plánov a nie z ich skutočnej dĺžky. Druhým dôvodom nesprávne vypočítaných cien bolo špekulatívne zaokrúhľovanie. Stávalo sa, že suma okolo 9,25 kuny sa niekde zaokrúhľovala na desať a niekde na deväť kún.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Chorvátsko
Články podľa značiek