Hovoriace autá? V USA povinné už od roku 2017

Od roku 2017 by mali byť všetky novo registrované autá v USA vybavené systémom vzájomnej komunikácie, takzvanou technológiou "Vehicle2Vehicle“. Zabrániť by mala ročne 592-tisícom dopravných nehôd.

26.08.2014 14:00
v2v - systém komunikácie Foto:
Výmena informácií medzi autami bude prebiehať desaťkrát za sekundu a do vzdialenosti 275 metrov. Vodič tak bude mať aj informácie o riskantných manévroch alebo správaní vozidiel, ktoré zo svojho miesta nevidí.
debata

Technológia vzájomne komunikujúcich áut nie je žiadnou novinkou. Automobilky s ňou experimentujú už niekoľko rokov. V USA z nej však chcú spraviť štandard. Takzvané hovoriace autá by mali byť v USA povinné o tri roky. Americké vládne orgány už odštartovali prvé kroky a Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) oznámil, že začne vypracovávať potrebné pravidlá, pre zavádzanie systém V2V do nových áut.

Novú technológiu už testovali inžinieri v Ann... Foto: General Motors
v2v - systém komunikácie Novú technológiu už testovali inžinieri v Ann Arbore v Detroite na približne troch tisíckach vozidiel.

Systém umožňuje zdieľanie dôležitých výstražných informácií medzi vozidlami pomocou rádiového signálu na vzdialenosť 275 metrov, a to pri rýchlosti vzájomnej komunikácie desaťkrát za sekundu. Palubný počítač tak môže upozorniť vodiča na hroziacu zrážku. Napríklad na prudké brzdenie vozidla, ktoré vodič nevidí, pretože je v zákryte iných áut. Možná je aj komunikácia áut s infraštruktúrou, napríklad semaformi, ale aj komunikácia s chodcami pomocou smartfónov.

Cieľom je samozrejme vyššia bezpečnosť. Podľa výskumnej správy cestného úradu by mohol systém V2V zabrániť ročne až 592– tisícom nehôd pri odbočovaní vľavo a pri prejazdoch križovatiek zachrániť 1 083 ľudských životov. Novú technológiu už testovali inžinieri v Ann Arbore v Detroite na približne troch tisíckach vozidiel a výsledky sú priaznivé. Autá si dokázali vymieňať údaje o vzájomnej polohe, rýchlosti či smere jazdy. Do povinnej výbavy amerických osobných a ľahkých nákladných áut sa má systém dostať od roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHTSA #Vehicle2Vehicle #Car2Car
Články podľa značiek