Michelin Visionary Tyre: Pneumatiky budúcnosti nebudeme prezúvať

Je to zatiaľ iba sen. Michelin si však hranice nekladie. Už dnes pracuje na koncepte pneumatiky, ktorá by menila dezén presne podľa potrieb. Mala by dlhú životnosť, nepoužívala by stlačený vzduch a bola by stopercentne recyklovateľná.

19.06.2017 12:00
debata
Pneumatika budúcnosti bude svojou štruktúrou... Foto: Michelin
Michelin Visionary Tyre Concept - 2017 Pneumatika budúcnosti bude svojou štruktúrou pripomínať koral. Preto sa zaobíde bez disku kolesa aj bez stlačeného vzduchu.

Vývoj automobilov napreduje raketovým tempom. Pneumatiky sa však menia len evolučne. Stále ide v podstate o gumený valec so stlačeným vzduchom. Zmeny sú v detailoch – mení sa dezén, zloženie zmesi či veľkosť. V poslednej dobe prehovára do vývoja automobilových plášťov elektronika. Napríklad tá, ktorá nás informuje o tlaku či opotrebení a teplote. To ale rozhodne nie je revolúcia. Revolučné pneumatiky, ktoré by napríklad nepoužívali vzduch, sú stále len vo fáze vývoja.

Michelin Visionary Tyre Concept - 2017
Michelin Visionary Tyre Concept - 2017
+5Michelin Visionary Tyre Concept - 2017

O to viac prekvapuje vízia Michelinu, jedného z najväčších výrobcov pneumatík, ktorý mal tú odvahu pozrieť sa do omnoho vzdialenejšej budúcnosti. Na konferencii Movin'On v kanadskom Québecu predstavil koncept Michelin Visionary Tyre, ktorý nemá so súčasnými pneumatikami absolútne nič spoločné. Azda s výnimkou kruhového profilu. Samotná pneumatika budúcnosti má byť totiž vytvorená pomocou 3D tlače, a to z materiálu, ktorý svojou štruktúrou pripomína niektoré rastliny, najmä koral.

Výrobu pneumatiky zabezpečia 3D tlačiarne. A... Foto: Michelin
Michelin Visionary Tyre Concept - 2017 Výrobu pneumatiky zabezpečia 3D tlačiarne. A tie budú schopné nanášať aj nový dezén, presne podľa potreby.

Táto pórovitá štruktúra sa pritom zaobíde bez stlačeného vzduchu aj bez disku kolesa. Integruje obe časti do jednej a má dostatočnú nosnosť. No najväčšou vychytávkou je, že dezén pneumatiky bude možné meniť presne podľa potreby. Ak vyrazíte z púšte s letným dezénom na zasnežené serpentíny hôr, objednáte si krátku zastávku na špeciálnej stanici Michelinu, kde vám plne automatický systém nanesie pomocou 3D tlače na povrch potrebný zimný dezén. Má to trvať len chvíľku a pneumatika bude pripravená na nové podmienky.

To zbaví majiteľov áut nutnosti každoročného prezúvania. Okrem toho bude tento systém schopný naniesť na povrch aj iné typy dezénu, napríklad pre mokré povrchy alebo terén. Viceprezident Michelinu pre výskum a vývoj Terry Gettys však priznáva, že celý projekt je len v ranom štádiu a že je nevyhnutné overiť najmä životnosť pneumatiky vytvorenej trojrozmernou tlačou. Samozrejmosťou bude aj komunikácia pneumatiky s vozidlom. Odosielať môže nielen údaje o opotrebení, ale aj o stave vozovky, z čoho by profitovali asistenčné systémy.

Bonusom má byť aj vyšší komfort jazdy. Michelin očakáva, že takáto pneumatika by sa mohla objaviť na autách v priebehu desiatich až dvadsiatich rokov. Výhodou má byť aj recyklácia. Materiál, z ktorého bude pneumatika vyrobená, by mal byť schopný úplného biologického rozkladu. Gettys upozorňuje, že niektoré z nových technológií, najmä vzájomná komunikácia pneumatiky s vozidlom, prídu oveľa skôr. Mohutné nasadenie elektronických senzorov sa očakáva už v horizonte troch rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatika #Michelin #Michelin Visionary Tyre
Články podľa značiek