Ceny dieselov v Nemecku stále padajú. A budú viac

Nemci sa po verdikte správneho súdu zbavujú naftových áut. To tlačí ceny nadol. Podľa analytikov bude tento trend pokračovať. Kam až?

07.03.2018 19:00
debata (12)
Už dnes kúpite ojazdený diesel v Nemecku... Foto: Mobile.de
Dieselové autá - bazár Už dnes kúpite ojazdený diesel v Nemecku približne o 2 000 eur lacnejšie než vlani. V nasledujúcich mesiacoch majú ceny padnúť o ďalších 15 %.
To, čo sa stalo minulý týždeň v Lipsku, bude mať dosah na celý automobilový priemysel. Ako je už známe, tamojší správny súd posvätil rozhodnutia niektorých nemeckých miest ohľadom zákazu jazdu naftových áut so staršou emisnou normou do ich centier. Súd sa týkal Stuttgartu a Düsseldorfu, ktoré plánujú zaviesť obmedzenia od prvého septembra. Lenže v takom Hamburgu pristúpia k reštrikciám v prevádzke dieselov už koncom apríla. A to na uliciach Max-Brauer-Allee a Stresemannstrasse. Zákaz vjazdu tu budú mať autá s naftovým motorom, ktoré nesplňujú emisnú normu Euro 5 a Euro 6.

Výnimka bude platiť pre rýchlu zdravotnícku pomoc, zásobovanie, ľudí, ktorí majú na týchto uliciach trvalé bydlisko, či smetiarske vozidlá. Zatiaľ teda nič dramatické, lenže situácia sa bude postupne zostrovať. A Nemci to dobre vedia. Preto sa začali zbavovať naftových áut. Najmä tých starších. A nie je ich málo. Veď najnovšiu emisnú normu Euro 6, ktorej sa obmedzenia netýkajú, plní len 2,7 milióna v Nemecku registrovaných dieselov. Zato vozidiel Euro 5 je na tamojších cestách šesť miliónov, Euro 4 a 3 5,5 milióna a asi 750 000 dieselových áut s emisnou normou Euro 2 a 1.

Podľa organizácie Deutschen Automobil Treuhand (DAT) predalo kvôli obavám z obmedzení svoje dieselové autá už 17 % majiteľov novších a 20 % majiteľov starších naftových vozidiel. Výsledkom je pokles cien ojazdených dieselov v Nemecku. Vlani pritom padli pri autách s prvou registráciou v rokoch 2009 až 2012 o približne 12 až 17 percent. Tento rok pád pokračoval, takže diesel kúpite dnes asi o 2 000 eur lacnejšie ako vlani. Analytici predpokladajú, že v krátkom čase dôjde k ďalšiemu poklesu cien o 15 %. Dokonca aj nových naftových áut.

Už dnes Volkswagen ponúka zľavu vo výške 1 200 eur na nákup nových dieselových modelov, čo môže mať sekundárny vplyv na ďalší prepad cien starších áut tankujúcich naftu. Je celkom logické, že zamieriť môžu na východ, kde sa zatiaľ neplánujú podobné reštrikcie. Dokonca aj do Rakúska, kde rada pre životné prostredie zamietla návrh zákazu vjazdu starších naftových áut do Viedne. Podľa nej sa dá ovzdušie chrániť aj inak. To však nemusí trvať dlho, najmä ak si budú chcieť politici zlepšiť svoj ekologický imidž na úkor dieselových motorov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #naftové autá
Články podľa značiek