Volvo Trucks: ‘Zázračné‘ riadenie zabráni šmykom

Asistenčné systémy bežné v autách sa pomaličky dostávajú aj do moderných kamiónov. Volvo teraz prichádza hneď s dvoma novinkami, ktoré zvýšia bezpečnosť nákladnej dopravy. Najmä na diaľniciach.

19.06.2018 16:00
debata
Dva nové asistenty Volva dokážu udržať súpravu... Foto: Volvo Trucks
Volvo Trucks - nové asistenčné systémy Dva nové asistenty Volva dokážu udržať súpravu v jazdnom prúde a tiež ju stabilizovať pri hroziacom šmyku zásahmi do riadenia.

V roku 2013 predstavilo Volvo Trucks systém Volvo Dynamic Steering. Podstatou bol elektromotor napojený na posilňovač riadenia, ktorý dokázal zasahovať do riadenia spôsobom, kompenzujúcim vibrácie a rázy do volantu. A nielen to. Pri nízkych rýchlostiach znižoval elektronicky ovládaný elektromotor odpor riadenia až o 75 %, čo vodiči ocenili najmä pri cúvacích manévroch. Pri vyšších rýchlostiach zas zásahy potláčali nerovnosť či náklony vozovky a súpravu udržiavali v priamom smere. To platilo aj pre redukciu vplyvu bočného vetra.

Bolo len otázkou času, kedy Volvo Trucks rozšíri elektronické riadenie o ďalšie funkcie. A to sa deje práve v tomto roku. Dynamické riadenie spárovalo s dvoma ďalšími systémami podpory riadenia – s podporou stability a s monitorovaním jazdných prúdov. Výsledkom sú dva nové asistenty. Prvý využíva dáta ESC, ktoré dodávajú senzory bočného zrýchlenia. Pri hroziacom šmyku tak riadenie zasiahne do deja jemným natočením kolies opačným smerom, čo súpravu stabilizuje.

Pri hroziacom šmyku dôjde ku korektúre... Foto: Volvo Trucks
Volvo Trucks - nové asistenčné systémy Pri hroziacom šmyku dôjde ku korektúre riadenia. Predné kolesá sa natočia v protismere šmyku.
Druhý asistent sa aktivuje pri rýchlosti vyššej ako 55 km/h. Kamery sledujú jazdný prúd a ak zaregistrujú jeho nedobrovoľné opustenie, spustí riadiaca jednotka korektúru riadenia, ktorá vráti vozidlo do prúdu. To ale až po tom, čo vodič nezareaguje na výstrahu v podobe jemných vibrácií vo volante a zvukový alarm. Presne tak, ako to už poznáme z osobných áut, dokonca aj tých z nižších tried. V nákladnej doprave však ide o novinku. Okrem toho poskytne Volvo Dynamic Steering aj novú funkciu individuálneho nastavenia odporu volantu.
Volvo Trucks - nové asistenčné systémy
Volvo Trucks - nové asistenčné systémy
+5Volvo Trucks - nové asistenčné systémy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #kamióny #Volvo Trucks
Články podľa značiek