Dopravný kolaps ostáva v Bratislave utajený

September sa stáva strašiakom bratislavskej dopravy. Pripravované práce na cestách, najmä na výstavbe projektu D4/R7, môžu výrazne ochromiť cestovanie v hlavnom meste. Kompetentní vyzývajú obyvateľov hlavného mesta a okolia, aby začali využívať hromadnú dopravu. Zmeny v cestovných poriadkoch, o ktorých cestujúci neboli dostatočne informovaní, však vyvolávajú skôr chaos.

22.08.2018 17:23
debata (17)

"Pripravili sme ponuku pre obyvateľov kraja tak, aby dočasne vedeli pouvažovať nad zmenami, aspoň počas toho, ako sa stavia tento veľký projekt. Či chcem, alebo nie, bude znamenať obmedzenia v doprave,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (SaS).

Napriek zmenám v hromadnej doprave obyvatelia a vodiči stále nepoznajú presné dopravné obmedzenia a ani ich termín. V súčasnosti je kvôli prebiehajúcim prácam obmedzený prejazd v okolí budúcej križovatky Triblavina. Bratislavu však čakajú obmedzenia s výstavbou rýchlostnej cesty R7 a diaľnice D4. Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal ešte koncom júna uviedol, že v septembri dôjde k uzatvoreniu zjazdu z Prístavného mosta na diaľnici D1 na Bajkalskú ulicu. Koncesionár Obchvat Nula stále túto uzáveru nepotvrdil.

Polícia minulý týždeň v piatok potvrdila, že termín uzávery stále nebol určený. Dopravný manažér D4/R7 Zdeněk Krejčí na včerajšom stretnutí s novinármi nespresnil rozsah a termíny plánovaných uzáver. Konzorcium Obchvat Nula chce o nich informovať až začiatkom septembra.

Od 19. augusta v okolí hlavného mesta platia nové cestovné poriadky prímestských autobusov a vlakov. Priame spojenia z niektorých obcí v okolí Senca boli zrušené. Namiesto nich autobusy zvážajú cestujúcich na vlakovú stanicu v Senci, odkiaľ sa do hlavného mesta dostávajú prostredníctvom vlakov. Cestujúci namietajú, že o zmenách neboli informovaní.

BSK tvrdí, že do ponuky pribudlo 49 spojov a počet vozových kilometrov sa zvýšil o 500-tisíc. V budúcom roku by sa mal zvýšiť počet spojov o ďalších desať percent. Šéfka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Zuzana Horčíková včera označila zmeny v cestovných poriadkoch ako revolučné a historické. "Vieme, že cestovnými poriadkami sme zasiahli do dlhoročných návykov cestujúcej verejnosti. Budeme sa snažiť prepojiť dispečingy všetkých dopravcov,“ povedala Horčíková. Podľa jej slov došlo v oblasti informovanosti aj k spolupráci so starostami. Pripravené boli propagačné letáky a plagáty, ktoré distribuovali uplynulý týždeň. Starostovia podľa jej slov dostali všetky informácie, ktoré mohli zdieľať.

Stále nie je známe, aké dopravné obmedzenie... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Diaľnica D4 Stále nie je známe, aké dopravné obmedzenie prinesie od septembra výstavba projektu D4/R7.

Napriek tomu nespokojní obyvatelia poukazujú na problémy, ktoré môžu nastať po začiatku školského roka. "Vieme, že nové cestovné poriadky v individuálnych prípadoch môžu prinášať aj negatívne veci. Sú niektoré negatívne veci, ktoré sa týkajú cestovania do škôl. V spolupráci s autobusovým dopravcom sa budeme snažiť tieto veci vyriešiť do začiatku školského roka,“ povedala Horčíková. Ďalšie zmeny majú nastať od decembra.

Motivovať vodičov, aby využívali hromadnú dopravu, by mohli záchytné parkoviská, ktoré by boli napojené na verejnú dopravu. Tie však zatiaľ v okolí Bratislavy chýbajú. Vodiči tak môžu nechať svoje autá na periférii hlavného mesta a do centra sa dopraviť autobusmi alebo vlakmi.

Parkoviská sú schválené podľa Drobu vo Svätom Jure, v Šenkviciach, v Bernolákove a v Malackách. Rovnako sa pripravuje možnosť parkovania v Plaveckom Štvrtku, vo Veľkom Bieli, v Báhoni, v Pezinku, v Ivanke pri Dunaji, v Košariskách a v Zohore. Prvé parkovisko má byť pripravené za 18 mesiacov. Funkciu záchytných parkovísk v súčasnosti tvoria parkoviská pri železničných zastávkach na trati medzi Komárnom a Bratislavou, kde premávajú vlaky súkromného dopravcu RegioJet. Parkoviská tam však kapacitne nestačia a zaplnia sa v skorých ranných hodinách. Vodiči, ktorí smerujú do Bratislavy neskôr, nemajú svoje autá kde nechať.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #diaľnice #výstavba diaľnic #dopravné zápchy #dopravné kolóny
Články podľa značiek