Renault Arkana: Ruské kupé-SUV prezradilo meno. Príde do Moskvy

Na autosalóne v Moskve predstaví Renault veľké prekvapenie – svoje prvé kupé-SUV. Základy si požičia z Dacie Duster, podobne ako ruský Kaptur. Ide síce o globálny model, no nie je isté, či sa dostane aj do zvyšku Európy.

23.08.2018 18:00
debata (3)
Prvá zverejnená snímka odhaľuje názov nového... Foto: Renault
Renault Arkana - 2019 Prvá zverejnená snímka odhaľuje názov nového francúzskeho kupé-SUV, ale aj evolučné riešenie zadných svetiel prepojených svetelnou lištou.

O pláne priviesť na svet prvé kupé-SUV s logom Renaultu informovala francúzska automobilka približne pred mesiacom. A teraz ide do tuhého. Premiéra je totiž za rohom. Predstaví sa ešte tento mesiac na moskovskom autosalóne. Zatiaľ síce len ako koncept, no nie vzdialený realite. Na trh, i keď len ten ruský, má vstúpiť už v budúcom roku. Aby Renault pritiahol pozornosť k svojej novinke, zverejnil prvú snímku zadných partií. A tá odhaľuje meno. Názov Arkana je odvodený z latinského Arcanum, čo znamená tajomstvo.

A tajomstiev je zatiaľ naozaj dosť. Isté je len to, že Arkana využije lowcostovú techniku Dacie, podobne ako ruský Kaptur, postavený na základoch Dusteru. Aj preto môže mať na rozdiel od európskeho Renaultu Captur pohon oboch náprav. Veľkosťou sa Arkana zaradí pod Kadjar a naoko nebude mať s Daciou nič spoločné. Predná maska bude evokovať nový Mégane. Zadná časť je inovatívnejšia. Čoraz širšie svetlá nových Renaultov totiž zrastú do integrálneho celku prepojeného svetelnou lištou.

Skica prednej časti dáva jasne najavo, že... Foto: Renault
Renault Kaptur Coupé - 2018 Skica prednej časti dáva jasne najavo, že napriek využitiu techniky Dacie si Renault vyhradil priestor na plne autonómny dizajn.

O technike pod kapotou nie je nič známe. Očakávať by sme však mohli motory 1,3 TCe, 1,6 SCe a diesel 1,5 dCi, teda zostavu blízku Dusteru. Otázkou ostáva, či Arkana prekročí západné hranice Ruska. To napriek tomu, že o nej Renault hovorí ako o globálnom modeli. Lenže na mysli môže mať skôr Južnú Ameriku či Indiu, ako západnú a strednú Európu. Napokon, výrobu zabezpečí moskovský závod Renaultu, kde bude Arkana schádzať z liniek spolu s Kapturom. Európa však nie je celkom bez šancí.

Vo francúzskych médiách kolujú informácie, že podobný model s rovnakým názvom sa chystá aj pre náročnejšie trhy, ale s modernejšou platformou CMF, ktorú využívajú nové modely Renaultu vrátane Mégane. Bolo by to teda čosi podobné, ako s Kapturom a Capturom, lenže teraz by sme tu mali modely Arkana a Arcana. Ak sa naplní druhý scenár, budeme si musieť na atraktívne francúzske kupé-SUV počkať až do roku 2020. K prvým ruským zákazníkom však dorazí už v tom budúcom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Arkana
Články podľa značiek