Mercedes-Benz Actros: Daimler má kamión bez spätných zrkadiel!

Vynovený Actros prinesie dopravcom nielen nižšiu spotrebu paliva a viac bezpečnosti, ale aj digitálne spätné zrkadlá. Ide o svetovú premiéru.

10.09.2018 12:00
debata
Vlajková loď nákladnej divízie Daimleru... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Actros - 2019 Vlajková loď nákladnej divízie Daimleru nahradila klasické spätné zrkadlá štíhlymi kamerovými konzolami. Tie sú umiestnené v úrovni strechy, takže neobmedzujú výhľad z kabíny.

Virtuálne spätné zrkadlá si zatiaľ našli cestu len do interiérov, kde nahradili tie klasické vnútorné. Na vonkajšie sa zatiaľ čakalo. Zdalo sa, že ako prvý s nimi vyrukuje v triede osobných áut elektrické SUV Audi e-tron alebo BMW vo svojom ekologickom superšporte i8. Kde sa však dvaja bijú, tretí víťazí. Históriu nakoniec prepíše Mercedes-Benz. A to v celkom inej kategórii. Virtuálne spätné zrkadlá totiž nasadí v modernizovanom ťahači Actros. Ten je vybavený systémom MirrorCam, ktorý nahrádza klasické „slonie“ uši“ elegantnou konzolou so sústavou kamier.

Vodič sleduje okolie vozidla na dvoch... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Actros - 2019 Vodič sleduje okolie vozidla na dvoch displejoch umiestnených na vnútornej strane predných stĺpikov. Malé kamery poskytujú viacero uhlov záberu.

Obraz okolia vozidla sa následne prenáša na dva veľké 15-palcové displeje s rozlíšením 720 × 1 920 pixlov umiestnených na vnútornej strane predných stĺpikov. Na každý z nich sa zmestí niekoľko záberov z viacerých uhlov. Vodič pritom môže prepínať medzi jednotlivými kamerami a počas státia kontrolovať okolie vozidla aj so zatiahnutými závesmi. Neprehliadnuteľné je aj nahradenie analógových prístrojov dvojicou displejov, podobne ako to je pri nových osobných modeloch zo Stuttgartu. Vodič cez ne ovláda väčšinu funkcií a tiež dostáva kompletné informácie o jazde a stave vozidla.

Veľkou novinkou je nahradenie klasických... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz Actros - 2019 Veľkou novinkou je nahradenie klasických analógových prístrojov dvojicou displejov – riešenie známe z osobných modelov Mercedesu-Benz.

Z portfólia technológií osobných modelov pochádzajú aj viaceré bezpečnostné systémy. Napríklad Active Drive Assist, čo je kombinácia adaptívneho tempomatu, obmedzovača rýchlosti a sledovania jazdného prúdu. Actros potom dokáže sám zrýchľovať, spomaľovať až do zastavenia, sám sa rozbehnúť a viesť súpravu na základe vodorovného dopravného značenia. Autonómne brzdy Active Brake Assist budú pritom reagovať nielen na iné vozidlá, ale aj na chodcov, pričom sú jeho funkcie zachované aj v zákrutách.

Mercedes-Benz pripomína, že vďaka viacerým zlepšeniam jeho vlajkovej lode nákladnej dopravy, vrátane elektronických zrkadiel, ktoré výrazne znížili odpor vzduchu, bude nový ťahač zo Stuttgartu o päť percent úspornejší ako jeho predchodca. Svetový debut absolvuje 20. septembra na výstave úžitkových vozidiel vo Frankfurte nad Mohanom. K prvým zákazníkom sa však novinka chystá až na jar budúceho roka.
Mercedes-Benz Actros - 2019
Mercedes-Benz Actros - 2019
+7Mercedes-Benz Actros - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #spätné zrkadlá #Mercedes-Benz Actros #digitálne zrkadlá
Články podľa značiek