Toyota Project Portal: Desať vodíkových Kenworthov nastupuje do služby

V Los Angeles odštartuje Toyota, Kenworth, Shell a vládna organizácia CARB prevádzku vodíkových kamiónov. Premávať budú po celej Kalifornii, najmä však v prístavoch.

28.09.2018 16:00
debata (1)
Vodíkové Kenworthy využívajú dve súpravy... Foto: Toyota
Toyota Project Portal - vodíkový Kenworth Vodíkové Kenworthy využívajú dve súpravy palivových článkov z osobného vodíkového modelu Toyota Mirai. Elektrickú energiu dodávajú elektromotorom s výkonom 493 kW a krútiacim momentom 1 790 Nm.

Projekt Zero and Near Zero-Emission Freight Facilities (prepravné služby s nulovými alebo takmer nulovými emisiami) je spoločná iniciatíva prístavu v Los Angeles a spoločností Toyota, Kenworth a Shell. Cieľom je transport tovaru v prístave s využitím vodíkovej technológie. Celkové náklady na počiatočnú fázu programu sa vyšplhajú na 82,6 milióna dolárov, pričom 41 miliónov poskytne štátna agentúra CARB (California Air Resources Board). V prvej etape dodá Toyota desať veľkých bezemisných nákladných vozidiel s elektromotorom, poháňaných vodíkovými palivovými článkami (FCV).

Vodíkové kamióny si poradia s hmotnosťou 36... Foto: Toyota
Toyota Project Portal - vodíkový Kenworth Vodíkové kamióny si poradia s hmotnosťou 36 ton, pričom zásoba vodíka v nádržiach umiestnených v zadnej časti kabíny a akumulátory s kapacitou 12 kWh umožnia dojazd na jedno tankovanie do vzdialenosti 320 km.
Vzniknú na platforme amerického ťahača Kenworth T680. Vodíková technológia pochádza zo sériového modelu Toyota Mirai. Dve súpravy článkov dodávajú pomocou fúzie vodíka s kyslíkom elektrickú energiu elektromotorom s výkonom 493 kW a krútiacim momentom 1 790 Nm. Kamióny budú prevážať tovar z prístavu po celom Los Angeles, do susedných prístavov a tiež do severnej Kalifornie a budú zaradené do flotily spoločnosti Toyota Logistics Services, ktorá už má skúsenosti s využívaním takýchto vozidiel v prístave v Long Beach, ako aj spoločností United Parcel Services, Total Transportation Services Inc. a Southern Counties Express. „Prístav Los Angeles ukazuje svetu, že si nemusíme vyberať medzi ochranou životného prostredia a hospodárskym rastom,” povedal starosta Los Angeles, Eric Garcetti. Na podporu nových vozidiel vybuduje spoločnosť Shell dve veľké vodíkové čerpacie stanice prispôsobené potrebám nákladných áut v mestách Wilmington a Ontario. Doplnia tri už jestvujúce stanice pri objektoch spoločnosti Toyota v Los Angeles a vytvoria integrovanú sieť vodíkových čerpacích staníc pre nákladné automobily. Nové stanice budú schopné dodať viac ako tonu vodíka denne, generovanú z obnoviteľných zdrojov.
Toyota Project Portal - vodíkový Kenworth
Toyota Project Portal - vodíkový Kenworth
+12Toyota Project Portal - vodíkový Kenworth

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Kalifornia #palivové články #Shell #Toyota Project Portal #Kenworth #vodíkové autá
Články podľa značiek