V Číne otvorili najdlhší nadmorský most na svete

Čína má ďalší rekord. S Hongkongom ju spája most dlhý neuveriteľných 55 km. Náklady na stavbu boli astronomické, pričom trvala o dva roky dlhšie, ako sa plánovalo.

23.10.2018 19:00
debata
Veľkolepé čínske dielo je krásne, ale vyžiadalo... Foto: CNN
Čína - najdlhší nadmorský most Hongkong Veľkolepé čínske dielo je krásne, ale vyžiadalo si aj obete na životoch a stovky zranených.

Čína otvorila najdlhší most na svete vedúci ponad more, ktorý spája Hongkong s Macaom a čínskym Ču-Chaj. Na otváracom ceremoniáli v meste Ču-Chaj sa zúčastnil aj prezident Si Ťin-pching. Most je dlhý 55 kilometrov, stál 20 miliárd dolárov, v prepočte približne 17,4 miliardy eur, a stavali ho takmer desať rokov, pričom použili 400-tisíc ton ocele, z čoho by vytvorili približne 60 Eiffelových veží alebo 4,5 mosta Golden Gate Bridge v San Franciscu.

Naprojektovali ho tak, aby vydržal zemetrasenia ôsmeho stupňa Richterovej stupnice a časté tajfúny aj prípadné nárazy lodí do pylónov. Jeho životnosť je plánovaná minimálne na 120 rokov. Počas stavebných prác zomrelo 18 robotníkov a stovky ďalších utrpeli zranenia, preto ho tamojší obyvatelia nazývajú „Most smrti“. Verejnosti ho sprístupnia zajtra, v stredu 24. októbra. Jeho súčasťou je aj podmorský tunel, ktorý spája dva umelo vytvorené ostrovy. Nad ním sa môžu plaviť veľké lode. Stavba mala byť dokončená už v roku 2016, ale nakoniec sa termín otvorenia posunul o dva roky.

Most skráti cestu medzi mestami Ču-Chaj a... Foto: CNN
Čína - najdlhší nadmorský most Hongkong Most skráti cestu medzi mestami Ču-Chaj a Hongkongom o tri a pol hodiny.

V minulosti trvala cesta medzi mestami Ču-Chaj a Hongkong štyri hodiny, vďaka mostu to bude už len 30 minút. Na jazdu cez most je potrebné získať špeciálne povolenie, pričom všetky vozidlá budú platiť mýto. Väčšina vodičov bude musieť zaparkovať v prístave a následne využiť kyvadlový autobus alebo využiť špeciálne požičovne áut. Úrady pôvodne predpokladali, že denne tadiaľ prejde približne 9 200 vozidiel. V dôsledku novej výstavby iných ciest v regióne však svoj odhad neskôr znížili.

Veľkolepá stavba si vyžiadala aj vlnu kritiky zo strany ochrancov prírody, ktorí tvrdia, že ničí podmorský svet. Hongkonská pobočka Svetového fondu na ochranu prírody uviedla, že za uplynulých desať rokov v oblasti delty Perlovej rieky klesol počet bielych delfínov čínskych (sousa chinensis) zo 148 na 47. Ďalší kritici zas tvrdia, že most nezaručuje žiadnu ekonomickú návratnosť.
Čína - najdlhší nadmorský most Hongkong
Čína - najdlhší nadmorský most Hongkong
+13Čína - najdlhší nadmorský most Hongkong

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Most
Články podľa značiek