Čo hovoria o palive nové značenia na pumpách? Pozor, o oktánoch nič

Na čerpacích staniciach pribudli nové označenia palív. Pre vodičov zvyknutých na tradičné názvy však môžu byť nové symboly skôr mätúce. Najmä v prípade benzínov by sa motoristi mali spoliehať na obchodné označenia jednotlivých sietí čerpacích staníc.

30.11.2018 06:00
debata (21)

Európska únia zaviedla nové označenie s cieľom zjednotiť ho naprieč všetkými členskými krajinami. "Nové značky poskytnú vodičom lepšie informácie o vhodnosti palív pre ich vozidlá bez ohľadu na to, kde v EÚ sa pohybujú. Pomôžu im tiež, aby načerpali správne palivo a ozrejmia im vplyv výberu paliva na životné prostredie,“ informovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Ako to teda vyzerá? Benzíny sú po novom označené kruhom, v ktorom sa nachádza písmeno E. Písmeno spolu s číslom špecifikuje typ a podiel biozložky v konkrétnom palive. Nové označenia nehovoria o tom, či benzín má 95, alebo 98 oktánov. Napríklad označenie E5 pritom môže byť mätúce a vodičom môže evokovať označenie pre 95-oktánový benzín.

Označenie palív. Foto: SHUTTERSTOCK, Pravda
Označenie palív. palivo, tankovanie, Označenie palív.

Predajcovia poukazujú na to, že vodičov sa sami snažia zorientovať cez komerčné názvy svojich produktov. "Informáciu o oktánovom čísle nové značenie neobsahuje, tento údaj môže byť súčasťou komerčného označenia paliva. Komerčný názov rovnako napovedá, či ide o klasické, alebo o prémiové palivo,“ povedal Ladislav Procházka z komunikačného oddelenia spoločnosti Slovnaft.

Naftu podľa nového označenia vodiči spoznajú podľa štvorca, v ktorom sa nachádza písmeno B s číslom. Alternatívne palivá tankované do tlakových nádrží sú označované symbolom kosoštvorca. Ide o vodík (H2), stlačený zemný plyn (CNG), skvapalnený ropný plyn (LPG) alebo skvapalnený zemný plyn (LNG).

"Na čerpacích staniciach Slovnaft má motorová nafta označenie B7 vo štvorci a benzín označenie E5 v kruhu. Cieľom je motoristom uľahčiť a zjednodušiť výber správneho paliva do vozidiel pri zachovaní komerčných názvov palív. Ide teda o doplnkové označenie k súčasnému názvu, v prípade Slovnaftu palív EVO, EVO Plus a ECO+ Autoplyn,“ dodáva Procházka. Podľa neho prebehlo zavedenie nových označení bez problémov. Na výdajné stojany s benzínom a naftou umiestnil Slovnaft nové označenia už vlani na jeseň.

Označovanie palív EÚ Foto: EK
Označovanie palív EÚ Označovanie palív EÚ

"V prípade novších vozidiel budú etikety viditeľné aj v príručke majiteľa a môžu sa objaviť aj v elektronickej príručke, dostupnej prostredníctvom informačno-zábavného systému vozidla. Okrem toho, že by mali byť viditeľné na všetkých verejných čerpacích staniciach, mali by byť viditeľné aj u autorizovaných predajcov. Nové značky budú zavedené vo všetkých 28 členských štátoch Európskej únie, v krajinách EHP (Island, Lichtenštajnsko a Nórsko) a takisto v Macedónsku, Srbsku, vo Švajčiarsku a v Turecku,“ informuje Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Predaj palív s biozložkou, o ktorej hovoria nové symboly, sa na Slovensku začal na konci roka 2006. Nové značky nemajú vplyv na cenu samotných palív. Ceny palív na slovenskom trhu však stúpajú. Podľa Štatistického úradu v minulom týždni došlo k zdraženiu 95-oktánového benzínu o 1,14 percenta, 98-oktánového benzínu o 0,93 percenta, nafta sa predáva drahšie o 2,15 percenta a cena LPG išla nahor o 2,88 percenta.

VIDEO: Okrem označenia palív vyšlo nedávno najavo aj to, že sú pochybnosti o kvalite palív v súvislosti s pašovaním benzínu či nafty. Viac si môžete pozrieť na nasledujúcom vi­deu.

Video

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá
Články podľa značiek